Türk Köylüsü Topraklarını Suriyelilere Satmaya Başladı

TAKİP ET

Türk köylüleri topraklarını Suriyelilere satmaya başladı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehirde özellikle çiftçilerin çok zor durumda olduğunu belirterek "Küçük ölçekli çiftçilerimiz, toprağını genelde Suriyeliler'e satıyor, köylerini terk edip şehirlere göç ediyor. Boşalan özellikle sınır köylerine Suriyeliler yerleşiyor" diye konuştu.

Kırsal kalkınmayı desteklemeye çalıştıklarını belirten Savaş, "Göçü, toprak satışını önlemek için şahısların, kooperatiflerin üzerine şirket kurduk. Özellikle 3-5 dönüm arazisi olup da tarım yapamaz olanlara tohum, fide, gübre desteği verip sözleşmeli tarıma geçiyoruz. Yani ürettiklerine alım garantisi veriyoruz. Yılda iki kez ürün ektirmeyi planlıyoruz. Coğrafyasını terk etmeyenlerin sayısını bu yıl sonuna kadar 10 bin, gelecek yıl sonunda da bu sayıyı 20 bin aileye ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Ekimlerin ilk olarak sebze ağırlıklı olacağını belirten Savaş, bu mamüllerin endüstri ile birleştirilerek ihraç edileceğini söyledi.

Kırsalda göçün önlenmesinin ihracat ve döviz girişi anlamına geldiğini belirten Savaş, şehirde bulunan 55 bin fakir aileye destek olduklarını belirterek "Bunları iş sahibi yapmak da önceliklerimiz arasında. Özgür insan yapamazsak, sadece yardımlara bağımlı kalırlarsa güç kimdeyse onun yanına yaklaşırlar" ifadelerini kullandı.

köylüler topraklarını suriyelilere satıyor