Türk Liderler Bakü'de Toplanacak

TAKİP ET

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Konseyi Devlet Başkanları 7

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Konseyi Devlet Başkanları 7. Zirvesi düzenlenecek.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi)'nin düzenleyeceği 7. Zirve 14 Ekim Pazartesi günü Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı ile başlayacak ve 15 Ekim Salı günü devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla devam edecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde Salı günü düzenlenecek Zirve'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katılacak.

Macaristan Gözlemci Üye

Türk Konseyi gözlemci üyesi Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ile kuruma üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan'ın Başbakanı Pürli Agamuradov da toplantıda yer alacak.

Özbekistan'ın Üyeliği resmiyet kazanacak

Salı günkü Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesinde Özbekistan ilk kez tam üye sıfatıyla yerini alacak ve bu tarihten itibaren kurumun üyesi olacak.

Nazabayev Onursal Başkan

Zirve kapsamında Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e, Türk dünyasını birleştirme çabalarına sağladığı büyük katkılar dolayısıyla "Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı" unvanı takdim edilecek.

"Yeni dönemde derin ilişkiler kurulacak"

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdah Amreyev, Zirve öncesinde üye ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldiğini ve toplantıda imzalanacak kararların detaylı şekilde görüşüldüğünü bildirdi.

Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine destek amacıyla Türk Konseyine bağlı Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) Mayıs 2019'da kurulduğunu hatırlatan Amreyev, Bakü'deki zirvede yeni üye Özbekistan ve gözlemci üye Macaristan'ın da TTSO'ya katılacağını duyurdu.

Bakü Zirvesi'nin üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesine katkı sağlayacağına ve Türk Konseyinin kurum rolünü daha pekiştireceğine inandığını vurgulayan Amreyev; birçok alanda derin ilişkilerin kurulacağı ve daha yakın iş birliğinin yapılacağı yeni bir dönem olacağını vurguladı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi)

Türk devletleri arasındaki iş birliğinin çatı kuruluşu Türk Konseyi, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Nahçıvan'da, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının katıldığı toplantıda imzalanan anlaşmayla kuruldu.

Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, akil insanlardan oluşan Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve merkezi İstanbul'da bulunan Sekretaryadan oluşan Türk Konseyinin kurulmasından bu yana devlet başkanlarının katılımıyla 6 zirve düzenlendi.

türk dünyası türk dünyası haberleri