Türk Milleti Neye Hazırlanıyor: İstanbul'da Havadis Nereden Çıktı?

TAKİP ET

İstanbul'da Havadis sayfasının künyesi belli değil, kim tarafından kullanıldığı bilinmiyor ve gözlemlenebilir bir reklam geliri yok. Ancak yaptıkları iş birçok kişinin istihdam edilmesini gerektiriyor. Nasıl gelir elde ettiği bilinmeyen hesabın bu istihdamları nasıl sağladığı da bilinmiyor.

AKP istibdadı bir süredir toplumu dizayn etmek için sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medyada paylaşılan kimi videolar, toplumun AKP istibdadının politikalarına uygun şekilde düşünmesi için servis ediliyor. 

Sosyal medyanın yayılmasıyla beraber internete erişimi olan her vatandaş adeta bir muhabire dönüştü. Bir araya gelen birkaç kişi sosyal medya üzerinden açtıkları hesaplarla haber paylaşmaya başladı. Ancak önü-ardı araştırılmadan paylaşılan haberler toplumda infial uyandırdı.

Son zamanlarda infial yaratan olaylara ilişkin videolarda logosu yer alan İstanbul’da Havadis isimli hesap dikkat çekiyor. Nisan ayında açılan Twitter hesabının kim tarafından kullanıldığı bilinmiyor. Hesabın bağlı olduğu Instagram hesabı daha eski olsa da toplumsal infiallerde daha çok rol oynayan Twitter'da popülerleşmesi ise oldukça yeni. 

Nitekim bu hesaptan paylaşılan Kerküklü bir Türkmen'in, "Suriyeli tacizci" suçlaması yapılarak darp edilmesine ilişkin video bu infiallerin nasıl boyutlara gelebileceğinin göstergesi oldu.

'Suriyeli Tacizci' Diye Hedef Gösterilen Şahıs Irak Türkmeni Çıktı

Aynı sayfadan bilhassa son günlerde birçok kavga, çete savaşı ve asayiş olayı videosu da paylaşıldı. İstanbul’daki hemen her asayiş olayına ilişkin videoda bu sayfanın logosu yer aldı. Bu tür videoların infial yaratacak yayılmasının iki yönlü etkisi oluyor. Birinci etkisi topluma korku ve umutsuzluk pompalanması; ikinci etkisi ise suça meyyal şahısların “bunu ben de yapabilirim” düşüncesine kapılması şeklinde oluyor. Elbette Türkiye’de her şey dört dörtlük değil, AKP istibdadının politikaları nedeniyle birçok güvenlik problemi yaşanıyor. Ancak bu tür sayfaların yaydığı videolar ileride AKP istibdadının topluma dayatacağı güvenlikçi ve baskıcı politikalar için rıza üretiyor.

İstanbul’da Havadis sayfasının künyesi belli değil, kim tarafından kullanıldığı bilinmiyor ve gözlemlenebilir bir reklam geliri yok. Ancak yaptıkları iş birçok kişinin istihdam edilmesini gerektiriyor. Nasıl gelir elde ettiği bilinmeyen hesabın bu istihdamları nasıl sağladığı da bilinmiyor.

Hesabın Twitter'da takip ettikleri arasında ise 23 Derece hesabı dikkat çekiyor. CHP'ye yakınlığıyla bilinen ve geçen günlerde gözaltına alınan Gökhan Özbek tarafından yönetilen 23 Derece hesabı AKP'li Esenler Belediyesi'nin reklamını yapmasıyla tepki çekmişti. 

Hesabın takip ettiği bir diğer isim ise iktidar yandaşlığıyla bilinen Beyaz Gazete'nin iktidar yandaşı yazarı Türker Akıncı. Akıncı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağına binen isimlerden birisi.

Akıllara bu hesabın AKP istibdadının propaganda merkezleri tarafından yönlendirildiği ihtimali geliyor. Nitekim İstanbul’da Havadis hesabına benzer şekilde infial yaratacak haberler yapan kimi hesaplar doğrudan AKP’liler tarafından yönetiliyor.

Türkiye adeta bir propaganda savaşlarına da sahne oluyor. Bilhassa AKP istibdadı, elindeki sınırsız devlet imkanlarını kullanarak sosyal medyada birçok dezenformatif hesap/site açtı.

İstanbul'da Havadis bu tür infialler için kullanılan tek hesap değil. Bu hesaplar arasında Daha önce Fetullahçı Terör Örgütü'nün elebaşı Fetullah Gülen'e övgüleri gündem olan ve şu anda AKP yandaşlığına devam eden Furkan Bölükbaşı'nın yönettiği TR Haber sitesi. TR Haber bilhassa muhalifler aleyhine olan haberleri provokatif bir dille servis edilmesiyle biliniyor. 

Elbette infial yaratan videolara ilişkin haberler, habercilikten çok etkileşimin öne çıktığı günümüzde birçok haber sitesi tarafından haberleştiriliyor. Ancak son zamanlarda böylesi videoların sayısında artış yaşanması AKP istibdadının toplumu bir şeylere hazırladığı kuşkularına neden oluyor.

Nitekim AKP istibdadı güvenlikçi ve baskıcı politikalarını meşrulaştırmak için daha önce de bu tür yöntemlere başvurmuştu. Son zamanlarda bilhassa İstanbul'da asayiş olaylarına ilişkin videoların artması AKP'nin yeni bir şeylere hazırlandığının sinyallerini veriyor. Nitekim İstanbul Valiliği tarafından alınan alkol yasağı kararı bu hazırlıkların bir göstergesi. 

17 Ağustos 2023 tarihinde İstanbul Valisi Davut Gül imzasıyla yayımlanan “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgeyle halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki tüketiminin yasaklanması öncesinde de İstanbul’dan birçok kavga videosu servis edilmişti. Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de olaylara karışan şahısların çoğunlukla alkollü olduklarının tespit edilmesi olarak değerlendirildi.

Hal böyleyken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden beridir zaman zaman dile getirdiği İstanbul’a vizeyle girilmesi talebi akıllara geliyor. 
 

istanbulda havadis istanbul asayiş istanbulda havadis haberleri istanbul haberleri