Türk Telekom | 'Özelleştirildi' ve Yıllar Sonra Tekrar Varlık Fonu'na Döndü: Kaç Milyar Dolar Soyulduk?

TAKİP ET

Türk Telekom yıllar sonra Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alındı.

Muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Türk Telekom, AKP hükümeti tarafından 2005 yılında özelleştirilmişti. Altyapısı devlete ait olan Türk Telekom, OGER Grubu'na 6,5 milyar dolara "satıldı". 

Ancak şirket bu parayı ödemek için "elini cebine atmadığı" gibi yurt dışından da Türkiye'ye para getirmedi. Paranın çok ciddi bir kısmı, yaklaşık 4,75 milyar doları Türk bankalarından alınan kredilerle ödendi. Krediler için de Türk Telekom hisseleri rehin gösterildi.

Yani şirket, kredi aldığı Türk bankalarına "borcumu ödemezsem Türk Telekom'daki hisselerim sizin olur" dedi. Lakin ekonomist Yalçın Karatepe'nin DW Türkçe'ye verdiği bilgilere göre bu rehin işlemi de hukuka aykırıydı. Zira imtiyaz sözleşmeleri hisselerin devredilebilmesine ve rehin verilmesine engeldi. Fakat "hukuk devleti" Türkiye'de bu rezalet gerçek oldu.

OGER Grubu'na geçişinden sonra çok yüksek oranlarda kâr payı dağıtmaya başlayan Türk Telekom kârını yatırımları finanse etmek yerine "ortaklarına" dağıtması, şirketin gerçek amacının ne olduğunu zaten ortaya koyuyordu.

2018 yılında OGER Grubu'na kredi veren bankaların kurduğu "Levent Yapılandırma Yönetim A.Ş." kredi borcu karşılığında Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini devraldı. Son olarak ise Varlık Fonu, dün yapılan sözleşmeyle TT'nin yüzde 55 hissesini 1 milyar 650 milyon dolar karşılığında satın aldı.

Türk Telekom, Türkiye Varlık Fonuna Satıldı


Yani Türkiye'nin o dönemki "en büyük özelleştirme" girişimiyle satılan Türk Telekom için memlekete para gelmediği gibi, Türk bankalarından kullanılan krediyle "birileri" zengin oldu. Sonunda ise Türk Telekom'u yeniden satın alarak kurtarmak, Varlık Fonu eliyle devlete düştü.

türk telekom varlık fonu özelleştirme vurgun yolsuzluk