Türk Topraklarına Rus Askerinin Konuşlanması Akıllara Elçibey'in O Sözlerini Getirdi

TAKİP ET

Azerbaycan ordusunun başarılı karşı harekatıyla azatlığına kavuşturulan Karabağ'a Aliyev'in imza attığı barış antlaşması sonrasında 'Rus Barış Gücü'nün konuşlandırılması akıllara Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Elçibey'in yıllar önce Rus askerleriyle ilgili söylediği o sözleri getirdi.

1992-93 yıllarında Rus ordusunun desteğiyle Türk topraklarını işgal eden Ermeni güçlerine karşı Azerbaycan ordusunun gerçekleştirdiği başarılı operasyonla Karabağ azatlığa kavuşturuldu. Eylül ayının sonunda başlayan operasyonu nihayete erdirmek için devletler arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının içeriği ise tartışmaları da beraberinde getirdi.

Antlaşma kapsamında bölgeye Barış Gücü adı altında Rus askerleri konuşlandırıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile birlikte söz konusu antlaşmanın altında imzası bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise bunu bir zafer ilanı olarak duyurdu. Süreç içerisinde antlaşmaya yönelik Rus askerlerinin bölgeye gelmesi noktasındaki eleştiriler giderek cılızlaştı ve zafer nidaları baskın bir hal aldı.

Rus güçlerinin Türk topraklarında sözde barışı koruyacak olması ise akıllara yıllar önce Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'in bir röportajını getirdi. 1998 yılında 32. Gün programına konuşan Elçibey, görev süresi esnasında Azerbaycan'daki Rus askerlerini ülkeden çıkarma kararını vermesine ilişkin soruya 'milletin seçtiği bir Cumhurbaşkanı olarak memleketinde Rus ordusunun varlığını kabullenemediğini söylemişti. Konuyu dönemin Rusya Federasyonu lideri Boris Yeltsin ile de görüştüğünü kaydeden Elçibey, Yeltsin'in mukavemet gösterdiğini vurgulayarak şunları söylediğini aktarmıştı; "Azerbaycan hür bir memleketse ve ben Cumhurbaşkanıysam, benim olduğum yerde başka bir devletin ordusu nasıl olur!"

ebulfez elçibey azerbaycan rus barış gücü ilham aliyev karabağ ateşkes antlaşması boris yeltsin rus ordusu vladimir putin ermenistan