Türk ve Yunan Halkına Kriz Soruldu: Yunanlarda Savaş Korkusu Hakim

TAKİP ET

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Oral'ın Türkiye'de ve Yunanistan'da eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği araştırma, Türk ve Yunan toplumunun birbirleri hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yanıtlarında dostluk ve barış çağrısı öne çıktı.

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Oral'ın gerçekleştirmiş olduğu "Türk ve Yunan Halklarının Bakış Açılarıyla Türkiye-Yunanistan İlişkilerinin Analizi" başlıklı çalışma, Türk ve Yunanlıları aynı araştırmada buluşturdu. Türkiye'de ve Yunanistan'da eş zamanlı olarak gerçekleştirilen araştırmada, Türklere ve Yunanlılara iki ülke arasında tarihten gelen konulara, gündemdeki sorunlara ve Türk-Yunan ilişkilerine yönelik 31 farklı soru yöneltildi. Her iki ülkenin de farklı coğrafyalarında yaşamakta olan 495 Türk ve 324 Yunan'ın katıldığı araştırmada, iki toplumun hangi konularda hemfikir hangi konularda ise fikir ayrılığı içinde olduklarına dair çok çarpıcı bulgulara ulaşıldı.

Araştırmanın haziran ayında başladığını ve iki ay sürdüğünü belirten Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Oral "Araştırma soruları Yunancaya çevrildi. Türkler Türkçe hazırlanan formu, Yunanlılar Yunanca hazırlanan formu doldurdular. Araştırmaya katılanlardan kendilerine yöneltilen önermeler hakkında 'Kesinlikle katılıyorum', 'Katılıyorum', 'Kararsızım', 'Katılmıyorum' ve 'Kesinlikle katılmıyorum' yanıtlarından birini seçerek öznel görüşlerini belirtmeleri istendi. Toplumun genel görüşünü elde edebilme adına, araştırma her iki ülkede de, farklı coğrafi bölgelerde yaşayan, farklı sosyal gruplara mensup kitleler üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 70'i daha önce Yunanistan'da bulunduğunu belirtirken, Türkiye'yi ziyaret etmiş Yunanlı katılımcıların oranı ise yüzde 61 olarak belirlendi. Araştırmada komşu ülkeden yakın görüştüğü bir dostunun olup olmadığı sorusuna Türklerin yüzde 31'i 'Evet' yanıtını verirken bu oran Yunanistan'da yüzde 47 oldu" şeklinde konuştu.

Yaptığı araştırmanın bazı ilginç bulgularını paylaşan Dr. Uğur Oral, "İki ülke arasında zaman zaman bir hayli gerilen iplerin bir savaşa sebebiyet verebileceğini düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda, verilen yanıtlar ışığında, Yunan toplumunda savaş kaygısının çok daha yüksek düzeyde olduğu göze çarpıyor. Türkler ise bir savaş çıkmasına çok düşük bir ihtimal veriyor. İki ülkenin arasında savaş çıkması ihtimalinden endişe edip edilmediği sorulduğunda 'Kesinlikle katılıyorum' yanıtı Türklerde yüzde 3 iken Yunanlılarda yüzde 19. 'Katılıyorum' diyenler ise Türkiye'de yüzde 13, Yunanistan'da yüzde 45; yani Yunanlıların savaş ihtimaline yönelik endişesi Türklerin bu husustaki kaygılarından 4 misli daha yüksek. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 18'i savaşa kesinlikle ihtimal vermediğini belirtirken Yunanlılarda bu oran yüzde 4. 'Katılmıyorum' yanıtı ise Türk katılımcılarda çok üst düzeyde, yüzde 58; aynı oran Yunanlılarda yüzde 17. Kararsız oranları ise Türkiye'de yüzde 8 iken Yunanistan'da yüzde 15" dedi.

yunanistan doğu akdeniz kıbrıs türkiye yunan halkı savaş korkusu gerilim kıta sahanlığı yaşar üniveristesi öğretim görevlisi araştırdı haziran ayından başlamıştı anket soru korkuyorlar