'Türkçe ile Felsefe Yapamazsınız' Diyen Erdoğan Yıllar Sonra Çark Etti

TAKİP ET

Sık sık söylemlerinde ciddi değişikliklere neden olan açık fikirliliğiyle tanınan AKP lideri Erdoğan, Türk diline yaklaşımında da önemli bir değişim gösterdiğini bugün yaptığı açıklamalarla gözler önüne serdi.

24 Nisan 2012'de Türkçe ile felsefe yapılmaz diyenleri 'ırkçı' olarak nitelendiren AKP lideri Tayyip Erdoğan, 24 Aralık 2014'te çark edip Türkçe ile felsefe yapılamayacağını bizzat söylemişti. Aradan geçen yıllar, Erdoğan'ın Türkçeye ilişkin fikirlerini bir kez daha değiştirdi ve Partili Cumhurbaşkanı, bugün Saray'daki 'Bizim Yunus Yılı Açılış Töreni'nde gerçekleştirdiği konuşmada Türk diline dakikalarca övgüler dizdi.

Erdoğan, dilin önemine ve milli kimliğin ve bu vesileyle hürriyetin muhafazasındaki rolüne ilişkin şöyle konuştu:

"Türkçe dilimiz, kimliğimizdir, asırlara sari kültürümüzün taşıyıcısıdır. Dilini kaybeden bir millet hafızasını kaybeder, benliğini kaybeder, hatta inancını kaybeder. Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi, kimliksiz hale gelmesi kaçınılmazdır. Gerek dünya tarihine gerekse Türk tarihine baktığımızda bunun sayısız örneğini görürüz. Avrupa kıtasındaki soydaş toplulukların önemli bir bölümünün dilleriyle bağları kopunca nasıl Slavlaştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde Afrika'da sömürgecilerin işgal ettikleri yerlerde insanların inançlarıyla beraber dillerini de hedef aldıklarına şahit oluyoruz."

Sadece 6 yıl önce Türk dilini 'felsefe yapmak' için yetersiz bulan Erdoğan, sözlerini "Unutmayınız, vatanı önce dil sonra ordu bekler. Bunun için Türkçemize çok sıkı sahip çıkmalıyız. Sadece kendimiz sahip çıkmakla kalmamalı, Türkçemizi dünya dili haline getirmeliyiz" şeklinde sürdürdü.

Ankara'nın göbeğinde toplama kamplarındaki aileleri için seslerini yükseltmek isteyen Doğu Türkistan Türklerine akıl almaz bir zulmün reva görüldüğü içinden geçilen bu tarihi süreçte Erdoğan, ilginç bir şekilde "Türkçeyi korumadan, ne milli kimliğimize sahip çıkabiliriz ne Türk dünyası ile olan bağlarımızı güçlü tutabiliriz ne de küresel hedeflerimize ulaşabiliriz" ifadelerini kullanarak Türk dünyası ile olan bağları güçlü tutmaktan da bahsetti.

Türk dünyasını konuşmasına konu eden Erdoğan, hatırlanacağı üzere Türk yurdu Kırım'ın Ruslar tarafından işgali esnasında da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapıyordu.

Tayyip Erdoğan partili cumhurbaşkanı akp genel başkanı akp lideri türkçe ile felsefe yapamazsınız türkçe türk dili türk dünyası yunus emre beştepe külliye saray bizim yunus yılı açılış töreni türk tarihi milli k