Türkistan Liderleri Çolpan Ata'da Buluştu

TAKİP ET

Türkistan'da kurulu 5 cumhuriyetin liderleri Kırgızistan'da bir araya geldi.

(Soldan Sağa Liderler: Kazak Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahman, Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov, Özbek Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev) Bugün Kırgızistan'ın Çolpan Ata kentinde bir araya gelen Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen ve Tacik liderler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ticari olarak zayıflayan bölgede ilişkileri güçlendirmek için mutabakata vardı.

Toplantıda 21. Yüzyılda Orta Asya'nın Kalkınması İçin Dostluk, Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan tarafından imzalanırken Tacikistan ve Türkmenistan liderleri iç meseleeri gerekçe göstererek belgeyi imzalamadı.

Diktatör Vladimir Putin'in emriyle Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminin ardından 5 ay geçtikten sonra Türkistan'daki cumhuriyetlerin liderlerinin bir araya geldiği ilk toplantı olan buluşmada, hiçbir lider Ukrayna savaşından söz etmedi.

Ev sahibi olan Sadır Japarov, "Sosyal, ekonomik, etnik, dini konular bahane edilerek yaratılan güvenlik krizlerinin önüne geçilmesi gerekiyor ve bunun için ortak çaba göstermemiz gerekiyor" dedi.

türkistan liderleri çolpan ata buluştu özbekistan kazakistan kırgızistan türkmenistan tacikistan buluştu