Türkiye 2 Gündür Alev Alev Yanıyor: 12 Farklı Şehirde Orman Yangını

TAKİP ET

Türkiye'de 28-29 Temmuz tarihleri arasında 12 şehirde birden orman yangını çıktı.

Türkiye'de son 2 gün içinde Antalya, Kayseri, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kütahya, Osmaniye, Kocaeli, Muğla ve Aydın'ın çeşitli noktalarında orman yangını çıktı. Yangınlarda şu ana dek 3 kişinin öldüğü bildirilirken mahsur kalan kişiler de oldu. 

Adana

Dün 19.45 sıralarında Adana'nın Kozan ilçesinde yangın çıktı. Hızla büyüyen alevlerin sardığı 7 köy boşaltıldı. 21 ayrı noktada çıkan orman yangınından Akdam, Akarca, Salmanlı, Kızlarsekisi, Ergenuşağı, Bağözü, Gökyüzü, Kuytucak, Akarca, Aladağ ve Boztahta mahalleleri etkilendi. 

Kozan'da söndürme çalışmaları sürdüğü sırada Aladağ ilçesi Topallı Mahallesi’nde de yangın çıktı. Burada çıkan yangında 2 köy tahliye edildi.

Antalya

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün öğlen 12.05 saatlerinde yangın çıktı. Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki 4 ayrı noktada başlayan yangın rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Yerleşim alanlarına kadar yayılan yangında çok sayıda ev ve iş yeri zarar gördü. 77 evin kullanılamaz hale geldiği yangın sebebiyle 18 mahalle boşaltıldı.

Yangında Hasan Ali Yüksel, Osman Gardaş ve Şehri Gardaş olmak üzere 3 kişi hayatını kaybederken 58 kişi de yaralandı.

Tarihinin en büyük yangınını yaşayan Manavgat'ın ardından Alanya'da da yangın çıktı. Demirtaş ve Beyreli mahallelerinde çıkan yangınlarda 3 dönümlük alan zarar gördü. 

Aydın

Bugün Aydın'ın Didim ilçesinin Imbat Koyu'nda yangın çıktı. Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda çıkan yangında 10 hektarlık alan kül oldu. 

Kahramanmaraş 

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Kazma Bağları mevkiinde çıkan yangında 3 dönüm alan zarar gördü. 2 saate söndürülen yangında 1 ev kullanılamaz hale geldi. 

Karaman

Karaman'ın Değirmenbaşı köyündeki ormanlık alanda saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan alevler 5 hektar alanı kül etti. 

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, yangının bahçesindeki otları temizlemek için ateş yakan bir kişinin açtığı ateşin sıçraması sonucu meydana geldiğini iddia etti. 

Kayseri

Kayseri'de ilk olarak Yahyalı ilçesinde yangın çıktı. Yahyalı'da çıkan yangını söndürme çalışmaları sürerken Kapuzbaşı ve Ulupınar mahalleleri arasındaki ormanlık alanda da yangın çıktı. 

Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı'nda dün başlayan ve Ulupınar Mahallesi'nde kısmen kontrol altına alınan yangında 45 hektar zarar gördü.

Kilis

Kilis’in Gülbaba ve Demirciler köyü arasındaki ormanlık alan alevlere teslim oldu. Bugün saat 16.30 sıralarında çıkan yangın 7 saatte söndürülebildi. 

Kocaeli

Kocaeli'nin Körfez ilçesi Yavuz Sultan Selim Mahallesi mevkiinde 13.00 sıralarında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangında 20 dönümlük alan zarar gördü. 

Yangının otobüs kooperatifinde çalışan bir kişinin çevre temizliği yapmak için eski tahta parçalarını topladığı ve yaktığı sırada alevlerin çalılıklara sıçramasıyla meydana geldiği öne sürüldü. 

Kütahya

Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında çıkan yangında 5 hektarlık karaçam ormanı zarar gördü.  

13.00 sıralarında başlayan orman yangını kontrol altına alındı.

Mersin

Mersin'in Aydıncık ilçesinde dün başlayan orman yangını 5 köyün boşaltılmasına neden oldu. Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi’nde yerleşim alanlarına yayılan yangını çıkardığı düşünülen bir kişi gözaltına alındı. 

İki çobanın da kaybolduğu yangında dumanlardan etkilenerek fenalaşan beş itfaiye eri hastaneye kaldırıldı.

Ekipler, üç ayrı yerde çıkan yangınlara müdahalede güçlükler yaşarken Mersin-Antalya karayolu trafiğe kapatıldı.

Muğla

Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Köyceğiz, Dalaman ve Datça ilçelerinde eş zamanlı yangınlar çıktı. Milas'a bağlı Meşelik Mahallesi'nde ormanlık alanda çıkan yangın otellere sıçradıktan bir süre sonra kontrol altına alınabildi.

Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ne de sirayet eden yangına müdahale sürerken, otellerdeki turistler tahliye edildi.

Köyceğiz’de meydana gelen orman yangınının enerji nakil hatları üzerinden geçmesi dolayısıyla Dalaman, Ortaca ve Göcek’te zorunlu elektrik kesintisine gidildiği öğrenildi.

Osmaniye

Dün akşam Osmaniye'de Merkeze bağlı Dereobası köyündeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın sebebiyle Zorkun yolu trafiğe kapatıldı.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın 21 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alınmışken rüzgarın etkisiyle yeniden şehri etkisi altına aldı. 

Bazı bölgelerde yeniden yükselen alevler, Karatepe Aslantaş Milli Parkı’na sıçradı. Yangının Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi yakınlarına ulaşması sebebiyle müze görevlileri tarihi eserleri güvenli bir yere taşımak için çalışmalara başladı. 

türkiye orman yangını adana harita nereler yandı hangi şehirler antalya kayseri mersin kahramanmaraş kütahya osmaniye kocaeli muğla aydın manavgat kilis kozan datça milas köyceğiz hektar kül oldu k