Türkiye 2001'den Daha Kötü Durumda

TAKİP ET

Gazeteci İsmail Saymaz, görüştüğü ekonomistlerin Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'de yayımlanan Konuşmasak Olmaz programında yaptığı açıklamalarda ekonomi uzmanlarıyla yaptığı görüşmeleri şöyle aktardı:

"Ben bugün başta iktisat hocası Özgür Demirtaş, tanıdığım bankacılar ve borsacılarla, piyasayı bilen aktörlerle görüştüm Ne olacak diye kendilerine sordum. Yahut dövizin bu seyri nasıl tersine döner, faizi daha düşürerek mi döner, yoksa başka araçlar kaldı mı Türkiye Cumhuriyeti'nin elinde diye sordum.

2002'den Daha Kötü Bir Durumdayız

Şöyle dediler: 2002 yılından daha kötü bir durumdayız. Yani 2001 krizindeki Türkiye'nin elinde daha çok araç vardı. En azından özelleştirilecek KİT'i vardı. Dibe vurmuştu fakat IMF ya da dünyadaki başka bir sermaye kuruluşundan ucuz kredi alabilecek itibarı vardı.

Güveni yüksekti. İki büyük depremi yaşamış zayıf bir iktidarın ve o sırada hastalıkları baş göstermiş bir başbakanın yönettiği Türkiye'nin bile yaşadığı ağır ekonomik krizi atlatabilecek daha çok cihazı ve daha çok enstrümanı vardı. KİT'ler vardı, özelleştirilecek ve servet kazanılabilecek. Öte yandan Kemal Derviş gelmiş ve IMF ile bir anlaşma sağlanmış ve bir istikrarla ekonomiye müdahale edilmek istenmişti. Elbette bunların emekçilerin hayatına alt üst eden sonuçları olduğunu da belirterek bunu söyleyeyim.

Türkiye Paranın Uçuştuğu Dönemde İnşaata Gömüldüğü İçin Bu Durumda

Üstelik o gün, o eski Türkiye bile ilk 20 ülke arasındaydı. Bugün 21'e düşmüş durumda, o günkü listenin bile dışına çıktı. Bugün konuştuğum tüm uzmanlar, elde satacak bir KİT olmadığı için, yaratılabilecek herhangi bir kaynak olmadığı için, halihazırda Türkiye yüksek teknoloji satan bir sanayiye de sahip olmadığı için, 20 yıl boşa harcandığı için, paranın adeta uçuştuğu zamanda üretmektense ithal etmeye yönlendirildiği için, inşaata gömüldüğü ve ithalata; sütünü, etini, yoğurdunu, otunu, arpasını, gürbesini, yemini ithalata bağladığı için şu an elde avuçta bir şey yok. Bu gidişi ancak seçim düzeltir.

Bir Erken Seçim ve İktidar Değişikliği Bu Durumu Değiştirir

Dolayısıyla ekonominin geldiği bu aşamayı geri çevirse çevirse bir erken seçim çevirir. Eminim ki piyasalar bir erken seçimin olacağını ve iktidarın gideceğini öngörseler dolar şimdi 7'lere gerilemişti diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla bir erken seçim, bir iktidar değişikliği, Türkiye'nin değişme umudu bu durumu değiştirir.

Türkiye 2001'den Daha Kötü Durumda Türkiye Paranın Uçuştuğu Dönemde İnşaata Gömüldüğü İçin Bu Durumda Bir Erken Seçim ve İktidar Değişikliği Bu Durumu Değiştirir