Türkiye, 3'üncü Nükleer Enerji Santrali'ni Çin'e Yaptırmayı Planlıyor

TAKİP ET

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yeni bir nükleer enerji santrali inşası için Çin ile anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yeni bir nükleer enerji santrali inşası için Çin ile anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

Çinli yetkililer, geçtiğimiz günlerde inşa edilmesi planlanan santralin Bulgaristan ve Yunanistan sınırları yakınındaki sahasını ziyaret etti. Enerji Bakanı Bayraktar, ziyaretin ardından nihai görüşmelerin birkaç ay içinde tamamlanabileceğini belirtti.

Bayraktar, "Çinli bir şirketle uzun zamandır görüşüyoruz. Nükleer enerji programı için Çin ile yakında bir anlaşmaya varabiliriz." dedi. Anlaşmaya göre Çin, Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralini inşa edecek. Türkiye'deki nükleer enerji santrallerinden birincisi Rusya tarafından Mersin Akkuyu'da inşa ediliyor. İkincisinin ise Karadeniz kıyısında olması planlanıyor. Bayraktar, Karadeniz kıyısında planlanan santral için Rus Rosatom ile beraber Güney Koreli şirketlerin de ilgili olduğunu söyledi. 

Bloomberg'te yayınlanan Fırat Kozok imzalı makalede; Türkiye'nin, 80 milyar dolarlık enerji ithalatındaki maliyeti düşürmek için nükleere yöneldiği Çin'in ise Türkiye'deki yeni santralin inşasında Hualong-1 reaktörünü kullanarak küresel pazarda daha fazla ön plana çıkmayı planladığı anlatıldı.

Bakan Bayraktar ayrıca, Türkiye'nin nihai hedefinin nükleer enerjiden elektrik üretim kapasitesini 20 gigawatt'a çıkarmak olduğunu belirtti. Akkuyu tamamlanarak tam kapasite çalışsa bile bu sayının çeyreği kadar üretim yapılabilecek. Bununla beraber enerji üretiminde kömür kullanımının da aşamalı olarak bitirileceği göz önünde bulundurulursa Türkiye'nin hedeflenen üretime ulaşmak için çok daha kapsamlı nükleer enerji projeleri yürüteceği anlaşılıyor.

Hariciye Dış Politika ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Emir Gürbüz, konuyu TamgaTürk'e değerlendirdi. Gürbüz,

"Uzun süredir 3. nükleer santralin Çin ile yapılacak olması gündemdeydi ancak yeri belli değildi. Bu açıklamalar ile birlikte yeri de belirlenmiş oldu.

Çin, yatırım yoluyla nüfuz kurma stratejisi ile bilinen kötü şöhretli bir ülke. Avrupa sınırında Çin'e nükleer santral inşa ettirecek olmak diplomatik bir baskıya yol açacaktır.

Aynı zamanda Türkiye'nin nükleer enerji gibi stratejik bir yatırımının özel şirketler ile yapılması, özellikle Güney Kore ve Japonya gibi bu konuda ileri ülkelerin özel şirketleri ile yapılması Türkiye'nin daha çok menfaatinedir. Aksi takdirde Rusya, Çin gibi devletlerin kamu iktisadi teşebbüsleri ile yapılması doğrudan doğruya o devletler ile göbek bağı oluşturuyor. Böylece Çin ve Rusya'nın bu santraller üzerinden bize şantaj yapması olası hale geliyor. Çin ve Rusya güvenilir partnerler olmayıp Türkiye'nin özel şirketler ile çalışması daha menfaatinedir."

ifadelerini kullandı.

türkiye nükleer nükleer enerji türkiye nükleer santral çin nükleer santral türkiye çin nükleer akkuyu nükleer nükleer enerji santrali rusya nükleer