Türkiye AB'nin İlerleme Raporu'nda Belirttiği Kişisel Verileri Koruma Kanunu Önerisini Dinlemedi

TAKİP ET

Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı 2020 İlerleme Raporu'nda Türkiye, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yapılması önerilen değişiklikleri gerçekleştirmediği için eleştirildi.

AB'nin düzenli olarak yayımladığı ilerleme raporunda, Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun Avrupa Birliği standartlarında olmamasının Türkiye ile AB arasında suçla mücadele, göç ve vize gibi konularda iş birliğini engellediği vurgulandı ve Türkiye'ye ilgili kanununu Avrupa standartlarına uyumlu hale getirmesi önerildi.

Raporda, Türkiye'nin ilgili AB sözleşmesini değiştiren 2018 tarihli Protokolü imzalamadığı da hatırlatılırken söz konusu değişikliklerin yapılmamasıyla beraber mevcut yasalarda AB müktesebatına uyum eksikliği yaşandığı ifade edildi.

Ayrıca raporda, Mart 2020'de kabul edilen torba yasa ile, derneklerin sadece yönetim kurulu üyelerini değil tüm üyelerini İçişleri Bakanlığı bilgi sistemine kaydetmelerinin zorunlu kılındığına da vurgu yapıldı.

Bu yasal yükümlülüğün, örgütlenme özgürlüğüne ilişkin AGİT/Avrupa Konseyi yönergeleri ile uyumlu olmadığının belirtildiği raporda "Aşırı geniş terörizm tanımının sivil toplum üzerinde caydırıcı bir etkiye sahip olduğu düşünüldüğünde, yetkililere verilen kişisel verileri sağlama yükümlülüğü endişe vericidir" ifadeleri kullanıldı.

türkiye ab kişisel verilerin korunması kanunu türkiye öneriyi dinlemedi ilerleme raporu ab ilerleme raporu 2020 ilerleme raporu mülteci krizi güvenlik ab standartları