Türkiye Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan En Çok Kredi Alan Ülke

TAKİP ET

Türkiye, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) en çok kredi alan ülke oldu.

Laura Pitel ve Sam Fleming tarafından Financial Times'ta kaleme alınan "EBRD hala özgürlüğü mü finanse ediyor?" başlıklı analizde, prensipte demokrasi yanlısı olmasına karşın Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yılda 10 milyar euroya ulaşan kredilerinin ciddi bir kısmının otoriter liderlerinin yönettiği ülkelere verildiği belirtildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın giderek sertleşen otoriter yönetiminin dengesiz ekonomi politikalarına, enflasyonun artışına ve yatırım koşullarının elverişsiz oluşuna rağmen EBRD Başkanı Odile Redaud-Basso, geçtiğimiz yıl Erdoğan'ı Saray'da ziyaret etti ve bu görüşmeden birkaç hafta sonra Türkiye'ye yüz milyonlarca euroluk kredi açtı.

Diktatör Destekçisi EBRD

2021 yılında EBRD'den en çok kredi alan ülke olan ülke Türkiye, ancak kurumun finansal destek sunduğu tek otoriter yönetim Türkiye'de değil. EBRD, Mısır, Belarus ve Kazakistan gibi diktatörler tarafından yönetilen ülkelerde de benzer bir tavır takınıyor.

EBRD'nin kuruluş anlaşmasındaki demorasiden yana olduğuna yönelik ilkeyi kaldırması ya da faaliyet gösterdiği alanları yeniden belirlemesi gerektiğine yönelik eleştiriler yapıldığı belirtilen yazıda, Harward Üniversitesi'nden Dani Rodrik'in konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verildi. Rodrik, EBRD'nin yalnızca gerçek demokrasiye sahip ülkelerle çalışmaya yönelik ilkesiyle ağır bir şekilde çeliştiğini belirterek "EBRD'nin 1. madde yokmuş gibi hareket etmesi için çok az gerekçe var" diye konuştu.

Daron Acemoğlu: Bankalar Türkiye'deki Durumdan Sorumlu

MIT Öğretim Üyesi Daron Acemoğlu ise yalnızca EBRD değil kamu mülkiyetindeki diğer tüm bankaların Türkiye'deki durumdan sorumlu olduğunu belirterek "Türkiye’nin kurumları tehlikeli bir noktaya geldi, bunun bir nedeni de kötü makroekonomik politikaların, ülkeye on yıldan fazla bir süredir akan dış fonlarla destekleniyor olması. Bence EBRD, IMF ve Dünya Bankası başta olmak üzere dünyadaki tüm finans kurumları, otoriter liderlere ne zaman ve nasıl borç verecekleri konusunda çok daha sıkı standartlara sahip olmalı" dedi.

Financial Times'ta yayımlanan yazıda yer alan bilgilere göre EBRD Türkiye'ye 2008'den bu yana 15 milyar euroya yakın kredi sağladı. Böylece Türkiye, EBRD'den en çok kredi alan ülke konumunda.


 

türkiye ebrd avrupa imar ve kalkınma bankası diktatör destekçisi