Türkiye, Avrupa'nın Çöplüğü Oldu: Londra'da GPS Cihazı Takılan Çöplerin Son Durağı Adana

TAKİP ET

AKP iktidarı Türkiye'yi Avrupa'nın çöpçüsü haline getirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokma iddiasıyla çıktığı yolda memleketi, Avrupa'nın yasa dışı göçmen bekçisi ve çöpçüsü haline getirdi. 

Türk Sahil Güvenliği, Avrupa'ya Gitmeye Çalışan 771 Yasa Dışı Göçmeni Yakalayıp Türkiye'ye Geri Getirdi


Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı'nın aktardığına göre Bloomberg'den Kit Chellel, Londra'da GPS taktığı 3 çöp poşetinin macerasını şu ifadelerle anlattı:

"Şimdiye değin hiç üretmediğimiz kadar plastik üretiyoruz ve bunların bir yere gitmesi gerekiyor. Bu yüzden kullandıktan sonra bunların nereye gittiğini bilmemiz gerekiyor. 

Benim kendi mahallemde bulunan TESCO süpermarkette bu beyaz geri dönüşüm kutuları dikkatimi çekti. Bunların nereye gittiğinden tam emin olmak için elektronik olarak takibe almak istedim. Bunu yaparken en önemli hedef kötü plastiklerin nereye gittiğini öğrenmekti.

3 farklı poşette 3 GPS takip cihazını 3 farklı TESCO geri dönüşüm kutusuna yerleştirdim. 3-4 gün içerisinde yerleri değişmeye başladı ve kamyonları takip etmeye başladım. Cihazlardan bir tanesi Londra'nın doğusuna gitti ve Thames nehrinin kıyısında kayboldu. Ama diğer ikisi belli bir güzergahı izledi. Önce Londra dışındaki TESCO lojistik merkezine gittiler ve sonra her ikisi de aynı limana doğru yola çıktılar: Harwich Uluslararası Taşımacılık Limanı.

Bir sonraki adımda Hollanda'ya geçtiler. Hollanda'da çok kalmadılar. Alman kara yolları üzerinden 12-24 saat gibi bir süre içinde Almanya'yı terk ettiler ve Polonya sınırını geçip farklı günlerde aynı noktada buluştular: Burası EUROKEY'e ait Zielona Gora'daki tesis.

TESCO poşetindeki cihaz bir süre Zielona Gora'da kalmaya devam etti. Ancak Polonya'dan Londra'ya döndüğümde cihazın yerinin bir anda değişmiş olduğunu fark ettim. Yeni konumunun Türkiye'nin güneyinde bulunan Adana'da bir sanayi bölgesinde olduğunu gördüm. Civarında tespit edebildiğimiz bir geri dönüşüm şirketi yoktu. Alana bakmaları için gazetecileri gönderdik. Deponun dışında yığılmış Avrupa'nın tonlarca plastik çöpünü buldular. Burası bir geri dönüşüm tesisi değildi. Başka yere boşaltılmak üzere burada bekliyorlardı. GPS cihazının başına sonra ne geldi bilmiyoruz. Ama biliyoruz ki uzun zamandır Adana'da TESCO'ya ait çöpler açık araziye dökülüyor. "