Türkiye Bir Doğu Türkistan Türkünü Daha Çin'e İade Etmek Üzere

TAKİP ET

İşgalci Çin Halk Cumhuriyeti ile on binlerce Doğu Türkistan Türkünün hayatını tehlikeye atan 'Suçluların İadesi Antlaşması'nın imzacısı AKP hükumeti, yıllardır olduğu gibi işgalci rejim tarafından terörizm ile suçlanan masum Türkleri Çin'e iade etmeye devam ediyor.

Son olarak soykırımcıların hedefindeki bir Doğu Türkistan Türkü daha İstanbul'da tutuklandı. Mahemuti Anayeti isimli restoran işletmecisi, 24 Mart günü İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde tutuklandı. Edinilen bilgiye göre Anayeti'ye sınır dışı edileceği polis tarafından bildirildi ve akabinde konuya ilişkin bazı evraklar imzalatılmak istendi.

Çin'e iade edilme ihtimali değerlendirilen Anayeti'nin bu evrakları imzalamayı reddettiği bilinse de sürecin nasıl devam edeceği henüz bilinmiyor. Eşiyle görüşmesine dahi izin verilmeyen Doğu Türkistan Türkünün ailesi, daha önceki vakalarda görüldüğü gibi sessiz sedasız iade işleminin gerçekleşmesinden endişeleniyor.

İlk olarak 2017 yılında tutuklanan Anayeti, işgal altındaki bölgede yaşanan insanlık dışı ve olağanüstü durum gözardı edilerek vize süresinin dolması gerekçe gösterilerek sınır dışı edilmişti. Son anda havalimanından kurtulup geri dönen Anayeti'nin sığınmacı statüsünde ikamet izni başvurusu yıllardır bekletiliyor.

Soykırımcı ÇHC Diktatörlüğünün Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Türkiye'ye geldiği gün, bir Doğu Türkistan Türkünün tutuklanması ise dikkat çekti.

mahmut anayeti doğu türkistan türkü soykırım çin çkp türkiye türkiye uygurları iade ediyor suçluları iade antlaşması