Türkiye'de Bir İlk: Babadan Alınan Kök Hücre Görme Yetisini Geri Kazandırdı

TAKİP ET

2017 yılında yaşadığı kaza nedeniyle bir gözünü kaybeden İbrahim Kösem, diğer gözünde de görme yetisini önemli ölçüde yitirdi. Kösem, babasının gözünden alınan dokudan geliştirilen kök hücre nakli sonrası ilk defa görmeye başladı

2017 yılında lavabo açıcının yüzüne sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer gözünde de görme yetisi büyük ölçüde kaybolan İbrahim Kösem, babasının gözünden alınan dokunun laboratuvar ortamında geliştirilmesiyle elde edilen kök hücre sayesinde yeniden görmeye başladı. 

Yüzünde kimyasal yanıklar oluşan Kösem, sağ gözünü yitirmiş, sol gözünde ise görme yetisini büyük ölçüde kaybetmişti. Kösem'e Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kornea nakli uygulanmış ancak kimyasal yanık sonrası gözündeki limbal kök hücrelerin kaybolması nedeniyle nakil operasyonuna rağmen sonuç alınamamıştı.

İbrahim Kösem'in görme yetisini yeniden kazanması için Ege Üniversitesi Teknoparkı'nda TÜBİTAK desteğiyle kurulan Limbustem şirketi tarafından geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi uygulandı.

Şirket ortakları EÜ Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver ve Biyomühendis Dr. Mehmet Gürdal, üniversite bünyesinde kurulan Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı'nda yürüttükleri çalışma sonucu hastanın babasının gözünden alınan dokuyla limbal kök hücre geliştirdi.

Kök hücrenin hastanın gözüne nakledilmesi sonrası kornea nakli uygulanan hasta, yıllar sonra görme yetisini yeniden kazandı ve 3 ay önce doğan evladını ilk kez görmenin sevincini yaşadı.

 

kök hücre ibrahim kösem görme yetisi babadan alınan kök hücre