Türkiye'de Dindarlık Azalıyor, Tarikat ve Cemaatlere Güvenilmiyor

TAKİP ET

"Türkiye'de Dindarlık Algısı" araştırmasına göre vatandaşlar dindarlığın azaldığını düşünüyor. Dinî tarikat ve cemaatlere güvendiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 13,9.

"Türkiye'de Dindarlık Algısı" araştırmasına göre yurttaşlar dindarlığın azaldığını düşünüyor. Dinî tarikat ve cemaatlere güvendiğini belirtenlerin oranı ise yalnızca yüzde 13,9.

İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara Enstitüsü'nün "Türkiye'de Dindarlık Algısı" araştırması yayımlandı. Hatem Ete ve Abdullah Yargı'nın yayına hazırladığı araştırmaya göre AKP iktidarının din merkezli politikalarına rağmen vatandaşların büyük kısmı dindarlığın azaldığı görüşünü savunuyor ve dinî tarikatlara güvenmiyor.

22-25 Temmuz tarihleri arasında 1358 kişi ile yapılan ve hata payı yüzde 3,5 olarak hesaplanan araştırmaya göre toplumun yüzde 92,3'ü kendisini inanç açısından Müslüman, yüzde 3.2'si deist, yüzde 2.7'si ise ateist olarak tanımlıyor. 

Vatandaşların yaklaşık yüzde 73'ü Türkiye'de dindarlığın azaldığını belirtirken yüzde 11.4'ü arttığı görüşünde. 

Araştırmaya göre katılımcıların önemli bir çoğunluğu dini tarikat ve cemaatlere karşı olumsuz görüşe sahip. Katılımcıların sadece yüzde 13,9'u dini kurum ve cemaatlere güvendiğini söylerken yüzde 21,3'ü ne güvendiğini ne de güvensizlik duyduğunu belirtiyor. Katılımcıların 59,5'i ise dini tarikat ve cemaat örgütlerine güvenmiyor.

Ankete katılanların yarıdan fazlası, siyasi partilerin dini söylem kullanmasından rahatsızlık duyduğunu da ifade ediyor. 

dindarlık anket tarikat cemaat anket dindarlık algısı dindarlık araştırması din anketi