Türkiye'de Kaç Afgan Var? Afganlar Neden Türkiye'ye Geliyor?

TAKİP ET

Türkiye'de Kaç Afgan Var? Afganlar Neden Türkiye'ye Geliyor?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) göre, resmi rakamlara dayanarak, Türkiye'de ikamet eden ve 183.000'i resmi olarak kayıtlı ve geri kalanı belgesiz 300.000 Afgan var. Önemli sayıda Afgan birkaç yıldır Türkiye'de yaşıyor. Muhalefet partileri, kayıt dışı Afgan göçmenlerin gerçek rakamının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, Türkiye yaklaşık 183.000 Afgan sığınmacıya ev sahipliği yaparken, 300.000 Afgan kalıcı olarak ülkemize yerleşti. Bununla birlikte, resmi olmayan tahminler, on binlerce Afgan göçmenin belgesiz olduğunu, Türkiye'de kayıtsız yaşadığını, çalıştığını ve sağlık hizmetleri gibi temel hizmetlere erişemediğini gösteriyor.

Sınır Güvenliği Artırıldı

Son aylarda Türkiye sınır güvenliğini artırdı ve yüzlerce Afgan göçmen, sınır dışı merkezlerinde gözaltına aldı. AKP hükûmeti, göçmenleri Afganistan'a geri gönderme konusunda bir adım atmamakla beraber konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Bazı göçmenler, resmi mülteci statüsü verilmeden ve serbest bırakılmadan önce haftalarca gözaltında tutulduklarını bildirdiler.

AKP hükümeti, belgesiz Afgan göçmenlerin sayısı konusunda resmi bir açıklama yapmadı. Buna karşın bazı yerel idareler tarafından kayıt dışı sığınmacıların tutuklanacağı ile ilgili açıklamalar yapıldı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin 3,7 milyonu çatışmalardan kaçan Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Fakat resmi olmayan sayılara göre bu sayının 10 milyonu aşkın olduğu tahmin ediliyor.

Afganların Türkiye'ye Neden Göç Ediyor?

Afganistan'dan ülke dışına, özellikle Türkiye'ye göç hareketi yeni değil.

Ülkede yaşanan çatışmalar ile siyasi ve ekonomik sorunlar gibi sebepler nedeniyle 1970'lerin sonundan itibaren başlayan bir göç hareketi söz konusu.

Suriye'deki iç savaş başlamadan önce Afganistan, dünyaya en çok mülteci ve sığınmacı veren ülke konumundaydı.

Dünya genelinde resmi verilere göre 2,6 milyondan fazla Afgan mülteci ve sığınmacı var.

Afganların büyük bölümü bugün İran ve Pakistan'da bulunuyor.

Ülkemiz de yıllardır, Afganların hem yaşamak için hem de transit ülke olarak geldikleri ülke konumunda.

21. yüzyılın başlarında, Afganistanlıların yasa dışı yollarla Türkiye'ye girişinin 2018'de sıçrama gösterdiği, 2019'da bunun da daha arttığı, 2020'de ise düştüğü görülüyor.

Fakat son 2 yılda Taliban'ın baskısından kaçan Afganların en çok göç ettiği ülkelerden biri Türkiye. Günümüzde Türkiye'de binlerce kaçak Afgan'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

afgan sivil afgan afgan çocuk görseli Afgan afganistan taliban sığınamcı asylum seeker