Türkiye'de Kaç Milyon Kaçak Var? Sığınmacılar Neden Türkiye'ye Geliyor? Mülteciler Geri Gönderilecek Mi? Türkiye'deki Sığınmacı Sayısı

TAKİP ET

Türkiye'de Kaç Milyon Kaçak Var? Sığınmacılar Neden Türkiye'ye Geliyor? Mülteciler Geri Gönderilecek Mi? Türkiye'deki Sığınmacı Sayısı

Türkiye, yüz binlerce kayıtlı sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Fakat son yıllarda sığınmacı ve mülteci cennetine dönen ülkemiz, çok sayıda belgesiz ve düzensiz göçmene de ev sahipliği yapmaya başladı.

Türkiye’de toplamda kaç sığınmacı ve kaçak yaşadığına dair bir veri yok. İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı gibi kurumların açıklamaları, bazı siyasilerin paylaşımları ve sosyal medyada oluşan veri havuzu ile ülkemizde barınan sığınmacı sayısının 10 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de toplamda kaç sığınmacı yaşadığına dair resmi hiçbir veri bulunmamaktadır. Zaman zaman İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı tarafından sınır dışı edilen belgesiz göçmenlerin sayıları paylaşılıyor olsa da, kaç sığınmacı barındırdığımıza dair net bir veri henüz yok.

Sığınmacılar Neden Türkiye’ye Geliyor?

Pakistanlı düzensiz göçmenler, 2011'de zirveye ulaşan Suriye krizinden önce de Türkiye güzergahını transit geçiş olarak kullanıyordu.

Ancak giderek artan haberler, ülkemizin Pakistanlı düzensiz göçmenler için transit bir ülke olmaktan çıkıp hedef ülkeye dönüştüğünü düşündürmeye başladı.

Afganistan'dan ülke dışına, özellikle Türkiye'ye göç hareketi yeni değil.

Ülkede yaşanan çatışmalar ile siyasi ve ekonomik sorunlar gibi sebepler nedeniyle 1970'lerin sonundan itibaren başlayan bir göç hareketi söz konusu.

Suriye'deki iç savaş başlamadan önce Afganistan, dünyaya en çok mülteci ve sığınmacı veren ülke konumundaydı.

Dünya genelinde resmi verilere göre 2,6 milyondan fazla Afgan mülteci ve sığınmacı var.

Afganların büyük bölümü bugün İran ve Pakistan'da bulunuyor.

Ülkemiz de yıllardır, Afganların hem yaşamak için hem de transit ülke olarak geldikleri ülke konumunda.

21. yüzyılın başlarında, Afganistanlıların yasa dışı yollarla Türkiye'ye girişinin 2018'de sıçrama gösterdiği, 2019'da bunun da daha arttığı, 2020'de ise düştüğü görülüyor.

Fakat son 2 yılda Taliban'ın baskısından kaçan Afganların en çok göç ettiği ülkelerden biri Türkiye. Günümüzde Türkiye'de binlerce kaçak Afgan'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz ay itibarıyla Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı, Nisan ayına göre 1.267 kişi artarak toplamda 3 milyon 763 bin 652 kişiye ulaştı. Böylece Suriyeli sığınmacı sayısı, yılbaşından bu yana toplamda 26 bin 283 kişi arttı.

 Sığınmacılar Ne Zaman Türkiye’ye Gelmeye Başladı?

Düzensiz göçmenler, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olmayı sürdürüyor. Son aylarda sosyal medya üzerinden yayılan haberler sayesinde vatandaşlar, sorunun ne kadar korkunç boyutlara ulaştığını görmeye başladı. 

Giderek sayısı artan adli olaylar, TikTok, Instagram vb. sosyal medya paylaşım sitelerinde kaçkınlar tarafından paylaşılan videolarda ve fotoğraflarda Türk kadını başta olmak üzere çocukların ve hatta kolluk kuvvetlerinin gizlice görüntüye alındığının fark edilmesi büyük tepki çekti. Bu görüntülerde kaçkınların rastgele insanların vücutlarını kameraya aldığı ve taciz içerikli açıklamalarla paylaştığı görüldü.

13 ve 17 yaşında iki kız çocuğunun Pakistan’a kaçırıldığının TamgaTürk tarafından ortaya çıkarılması da bu konunun ne kadar korkunç ve ileri boyutlara ulaştığının farkına varılmasını sağladı.

Afganistan'dan ülke dışına, özellikle Türkiye'ye göç hareketi yeni değil.

Ülkede yaşanan çatışmalar ile siyasi ve ekonomik sorunlar gibi sebepler nedeniyle 1970'lerin sonundan itibaren başlayan bir göç hareketi söz konusu.

Sığınmacılar Geri Gönderilecek Mi?

Sığınmacılar konusunda artan tepkilerin de etkisiyle henüz yakın zamanda "Sığınmacıları geri göndermeyeceğiz" diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ifadesini değiştirerek "Suriyeli sığınmacıların ülkelerine onurlu ve güvenli dönüşleri için gayret gösterdiklerini" açıkladı.

Düzensiz göçmenlerle ve sığınmacılarla ilgili haberlerde sık sık Suriyeliler ve Afganistanlılarla ilgili bilgiler yer alırken son aylarda Pakistanlılarla alakalı haberlerde de büyük bir artış söz konusu.

Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamaya göre düzensiz göçle mücadele kapsamında yıl başından itibaren Afganistan, Pakistan ve diğer uyruklu 28 bin 581 düzensiz göçmen ülkesine geri gönderildi.

Sığınmacılar Ülkemizde Kalıcı Mı?

Türkiye, geçmişte Pakistanlı ve Afgan sığınmacılar için son sıralarda yer alırken 2016 ve 2017'den itibaren en çok gidilen ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. İlk iki sırada ise Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan yer alıyor.

Türkiye’nin sıralamada yükselme sebeplerinden biri de Türkiye'yi batıya geçişte güzergah olarak kullanmak istemeleri oldu.

Son birkaç yıldır sığınmacıların büyük bir çoğunluğu ülkemize kalıcı olmak niyetiyle geliyor. Eğer önlem alınmazsa, gelenlerin büyük bir çoğunluğu ülkemizde kalıcı olarak Türkiye’nin demografik yapısının daha da bozulmasında büyük rol oynayacak.

Sınır Güvenliği Artırıldı

Son aylarda Türkiye sınır güvenliğini artırdı ve yüzlerce göçmen, sınır dışı merkezlerinde gözaltına aldı. AKP hükûmeti, göçmenleri geri gönderme konusunda bir adım atmamakla beraber konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Bazı göçmenler, resmi mülteci statüsü verilmeden ve serbest bırakılmadan önce haftalarca gözaltında tutulduklarını bildirdiler.

AKP hükümeti, belgesiz göçmenlerin sayısı konusunda resmi bir açıklama yapmadı. Buna karşın bazı yerel idareler tarafından kayıt dışı sığınmacıların tutuklanacağı ile ilgili açıklamalar yapıldı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin 3,7 milyonu çatışmalardan kaçan Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Fakat resmi olmayan sayılara göre bu sayının 10 milyonu aşkın olduğu tahmin ediliyor.

Ülkemizde Kaç Suriyeli Yaşıyor?

Mayıs ayı verilerine göre geçici kamplarda kalan Suriyelilerin sayısının 50 bin 351 kişi olduğu saptandı. Bu sayı Nisan ayında 50 bin 702 kişi, geçtiğimiz yılın başında 58 bin 752, 2020’nin başında 63 bin 247 kişi, 2019’un başında 143 bin 558 kişi, 2018’in başında ise 228 bin 251 kişi idi. Suriyelilerin yalnızca %1,4’ü geçici barınma merkezlerinde yaşıyor.

Mayıs ayında açıklanan verilere göre 3 milyon 713 bin 301 kişi Suriyeli şehirlerimizde yaşıyor. Buna göre şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 1.618 kişi arttı. Suriyelilerin %98,7’si şehirlerde yaşıyor. Yabancı uyrukluların yoğun olarak yaşadığı Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova ile diğer şehirlerdeki toplam 800 mahalle her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapalı. Bu yerlere resmi olarak hiçbir uyruktan yabancı kabul edilmiyor. Fakat özellikle İstanbul, Bursa, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde çok sayıda düzensiz göçmen kaçak olarak hayatını sürdürüyor.