Türkiye'de Kaç Pakistanlı Var? Pakistanlılar Neden Türkiye'ye Geliyor? Pakistanlılar Türk mü?

TAKİP ET

Türkiye'de Kaç Pakistanlı Var? Pakistanlılar Neden Türkiye'ye Geliyor? Pakistanlılar Türk mü?

Türkiye, yüz binlerce kayıtlı sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Fakat son yıllarda sığınmacı ve mülteci cennetine dönen ülkemiz, çok sayıda belgesiz ve düzensiz göçmene de ev sahipliği yapmaya başladı.

Türkiye’de kaç Pakistanlı yaşadığına dair resmi hiçbir veri bulunmamaktadır. Zaman zaman İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı tarafından sınır dışı edilen belgesiz göçmenlerin sayıları paylaşılıyor olsa da, kaç Pakistanlı barındırdığımıza dair net bir veri henüz yok.
 

Pakistanlılar Neden Türkiye’ye Geliyor?

Pakistanlı düzensiz göçmenler, 2011'de zirveye ulaşan Suriye krizinden önce de Türkiye güzergahını transit geçiş olarak kullanıyordu.

Ancak giderek artan haberler, ülkemizin Pakistanlı düzensiz göçmenler için transit bir ülke olmaktan çıkıp hedef ülkeye dönüştüğünü düşündürmeye başladı.
 

Pakistanlılar Ne Zaman Türkiye’ye Gelmeye Başladı?


Düzensiz göçmenler, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olmayı sürdürüyor. Son aylarda sosyal medya üzerinden yayılan haberler sayesinde vatandaşlar, sorunun ne kadar korkunç boyutlara ulaştığını görmeye başladı. 

Giderek sayısı artan adli olaylar, TikTok, Instagram vb. sosyal medya paylaşım sitelerinde kaçkınlar tarafından paylaşılan videolarda ve fotoğraflarda Türk kadını başta olmak üzere çocukların ve hatta kolluk kuvvetlerinin gizlice görüntüye alındığının fark edilmesi büyük tepki çekti. Bu görüntülerde kaçkınların rastgele insanların vücutlarını kameraya aldığı ve taciz içerikli açıklamalarla paylaştığı görüldü.

Utanmaz Sapık Pakistanlı, Türk Kadınlarını Alenen ve İzinsiz Görüntüledi

13 ve 17 yaşında iki kız çocuğunun Pakistan’a kaçırıldığının TamgaTürk tarafından ortaya çıkarılması da bu konunun ne kadar korkunç ve ileri boyutlara ulaştığının farkına varılmasını sağladı.

28 Yaşındaki Pakistanlı 13 Yaşındaki Türk Kızıyla Evlendi: İki Çocukları Var


 

Pakistanlılar Geri Gönderilecek Mi?


Sığınmacılar konusunda artan tepkilerin de etkisiyle henüz yakın zamanda "Sığınmacıları geri göndermeyeceğiz" diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ifadesini değiştirerek "Suriyeli sığınmacıların ülkelerine onurlu ve güvenli dönüşleri için gayret gösterdiklerini" açıkladı.

Düzensiz göçmenlerle ve sığınmacılarla ilgili haberlerde sık sık Suriyeliler ve Afganistanlılarla ilgili bilgiler yer alırken son aylarda Pakistanlılarla alakalı haberlerde de büyük bir artış söz konusu.

Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamaya göre düzensiz göçle mücadele kapsamında yıl başından itibaren Afganistan, Pakistan ve diğer uyruklu 28 bin 581 düzensiz göçmen ülkesine geri gönderildi.
 

Pakistanlılar Ülkemizde Kalıcı Mı?

 

Türkiye, geçmişte son sıralarda yer alırken 2016 ve 2017'den itibaren en çok gidilen ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. İlk iki sırada ise Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan yer alıyor.

Türkiye’nin sıralamada yükselme sebeplerinden biri de Türkiye'yi batıya geçişte güzergah olarak kullanmak istemeleri oldu.

Son birkaç yıldır Pakistanlıların büyük bir çoğunluğu ülkemize kalıcı olmak niyetiyle geliyor. Eğer önlem alınmazsa, gelenlerin büyük bir çoğunluğu ülkemizde kalıcı olarak Türkiye’nin demografik yapısının daha da bozulmasında büyük rol oynayacak.
 

Pakistanlılar Türk Mü?

 

Pakistanlıların Türklerle etnik bir bağlantısı ya da akrabalığı yoktur.

Pakistan' da 170 milyonun üzerinde yaşayan insanların, etnik gruplarının %55’ini Pencaplılar oluşturmaktadır. Nüfusun kalanının %20’sini Sindiler, % 10’unu Urduca konuşmakta olan Hindistan Muhacirleri, % 10’unu Peştunlar, %5’ini ise Beluciler oluşturmaktadır. Bu ülkede konuşulan 20’yi aşkın dil bulunmaktadır.

Pakistanlılar, Hindistanlılarla aynı soydan gelmektedir. Hindistan ve Pakistan, nüfuslarının önemli bir kısmı aynı, etnik ve kültürel aileden gelen iki ülkedir.

pakistan afgan sivil Afgan paki Pakistan Pakistanlı pakistanlı göç göçmen mülteci göçmen krizi Sığınmacı suriye suri suriyeli Suriyeli neslihan örs neslihan