Türkiye'den Aldığı 'Üç Taşı' Belçika'ya Götürmek İsteyen Turist Hapis Cezası ile Karşı Karşıya

TAKİP ET

Belçikalı turist Kim Mergits, tatil için geldiği Antalya'dan Belçika'daki akvaryumuna koymak üzere üç taş aldı. Ancak Antalya Müzesi'nde incelenen üç taşın da arkeolojik değer taşıdığı belirlendi. Mergits ise tarihi eser kaçakçılığından büyük miktarda para ya da hapis cezası ile karşı karşıya.

Belçika'nın Antwerp şehrinden Antalya'nın Manavgat ilçesine tatil yapmak üzerine gelen turist Kim Mergits, hapis cezası ile karşı karşıya.

Mergits kendi beyanına göre Antalya'da sahilde ve sokakta üç taş parçası buldu ve bu taşları Antwerp'teki evinde bulunan akvaryumuna koymak için Belçika'ya götürmek için yanına aldı. Ancak havalimanında Türkiye'den çıkış yapacağı zaman bavulunda bulunan taşlar fark edildi ve Mergits gözaltına aldındı. Mergits'in gözaltına alınmasından sonra üç taş, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Antalya Müzesi'nde incelenmek üzere gönderildi.

Uzmanların incelemesi sonrasında üç taştan ikisinin mermer 'zemin kaplama parçası', üzerinde iki stilize rozet bulunan üçüncü taşın ise 'mimari dekorasyon parçası' olduğu tespit edildi.

Taşların arkeolojik buluntu olduğu kesinleştikten sonra Mergits, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunun 68.maddesi kapsamında hapis cezası ile karşı karşıya kaldı.

SkyNews'e konuşan 28 yaşındaki Belçikalı turist, "Hatalı olduğumuzu ve burada yasalara uygun olmayan bir şey yaptığımızı anlıyoruz ama bize sadece para cezası verin. Bunu ödeyeceğiz. Ne kadar olduğu önemli değil. Bir hata yapıldığını anlıyoruz. Ama ben çok daha ağır cezalandırılıyorum." ifadelerini kullandı.

arkeoloji tarihi eser kaçakçılığı turist belçikalı tarihi eser kültür bakanlığı antalya belçika