Türkiye'den Norveç'e Gönderilen Susamlarda Salmonella Bakterisi Tespit Edildi
Norveç tarafından Hızlı Alarm Sistemi'ne (RASFF) yapılan bildirimde, Türkiye'den gönderilen susam tohumlarında salmonella bakterisi tespit edildiği belirtildi. Ürünler sınırdan geri çevrilirken Türkiye'de simit başta olmak üzere birçok yiyecekte kullanılan susamların da zehirli madde taşıyıp taşımadığı henüz bilinmiyor.
Türkiye, son haftalarda yurt dışına ihraç edilen ürünlerde bulunan zehirli maddeleri konuşmaya devam ediyor.
Susam Tohumlarında Salmonella Tehdidi
Avrupa Birliği ülkeleri için oluşturulan Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) sistemine yapılan bildirimler endişeye neden olurken, yabancı ülkelerin sınırdan çevirdiği zehirli yiyeceklerin yeniden Türkiye'ye gönderildiğine yönelik iddialar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.
Son olarak, 13 Aralık tarihinde Norveç tarafından yapılan bildirimde, Türkiye'den gönderilen tonlarca kabuklu susam tohumlarında salmonella bakterisi tespit edildiği aktarıldı.
Geri Gönderilen Susamları Biz mi Yiyoruz?
Yurt dışına ihracat gerçekleştiren ve ürünlerinde zehirli madde tespit edilen firmalar, aynı ürünlerini Türkiye'de de satışa sunmakta. Bu nedenle, başta simit olmak üzere susamın yaygın olarak kullanıldığı ürünler için peş peşe uyarılar gelirken, gıda güvenliğinden emin olunmayan işletmelerden tüketim yapılmaması tavsiye edildi.
Salmonella Bakterisi Nedir?
AKP'li Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen bakteriyel bir hastalık. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık su veya yiyeceklerle bulaşır.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle dört-yedi gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir.
Bazı kişilerde ishal, hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.
Editör: Betül Gafa