Türkiye, Eğitime Yapılan Yatırımda Sondan Üçüncü Oldu

TAKİP ET

OECD'nin yayınladığı yeni rapora göre, Türkiye üst orta eğitim (lise) harcamalarında 40 ülke arasında 38. oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Kolombiya, Meksika ve Türkiye gibi ülkeler öğrenci başına yıllık 5 bin doların altında eğitim harcaması yaparken, Lüksemburg'un bu harcamanın neredeyse beş katı olan yaklaşık 25 bin dolarlık bir seviyede eğitim harcaması yaptığı belirtiliyor. OECD ülkelerinde, öğrenci başına yapılan yıllık harcama ortalaması lise düzeyinde 11 bin 400 dolar civarında iken, meslek liselerinde bu miktar 13 bin 200 dolara kadar yükseliyor.

OECD raporunda, birçok ülkede ilköğretim ve ortaöğretimin zorunlu olduğu vurgulanıyor. 6 ila 15 yaş arasındaki her bir öğrenci için yapılan yıllık harcama ortalaması OECD ülkelerinde 112 bin dolar olarak hesaplanıyor. Özellikle Avusturya, Danimarka, İzlanda, Lüksemburg ve Norveç gibi ülkelerde, bu yaş aralığındaki öğrencilere yönelik yıllık harcamalar 150 bin doların üzerine çıkıyor. Ancak Kolombiya, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde bu miktar 50 bin doların altında kalıyor.

Raporda, OECD ülkelerinde ilköğretim ve ortaöğretim finansmanında hükümetlerin büyük bir rol oynadığına da dikkat çekiliyor. 2020 yılında, Türkiye gibi ülkelerde ilköğretim ve ortaöğretim için özel finansmanın toplam finansman içindeki payının yüzde 20'yi aştığı belirtiliyor.

oecd raporu türkiye eğitim eğitime yapılan yatırım