Türkiye F-35 Programına Dönmek için Amerikan Hukuk Bürosuyla Anlaştı

TAKİP ET

Türkiye, F-35 programına yeniden dâhil olabilmek için ABD'nin en saygın hukuk bürolarından biriyle anlaştı.

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldığı için Donald Trump yönetimi tarafından iki yıl önce programdan çıkarılmıştı. Türk Savunma Sanayii ise F-35 savaş uçağı programında kalabilmek için ABD'nin en saygın hukuk bürolarından biriyle anlaştı.

Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) ait  bir kuruluş olan Savunma Sanayii Teknolojileri (SSTEK), stratejik tavsiye almak ve programdaki ABD'li ticarî ortaklara ve paydaşlara nüfuz edebilmek için Arnold & Porter adlı hukuk bürosuyla 750 bin Amerikan Doları (yaklaşık 5 milyon 227 bin Türk Lirası) karşılığında anlaştı.

Arnold & Porter, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı karmaşık jeopolitik ve ticarî gelişmeleri dikkate alarak SSB ve Türk müteahhitlerinin F-35 programında kalmalarını sağlamak için bir strateji tavsiye edecek.

Adı geçen hukuk bürosu, SSB’nin F-35 programına stratejik bir müttefik ve değerli bir ortak olarak devam etmesi ve bu bağlamda Türk ulusal çıkarlarının da anlatılabilmesi için program dâhilindeki Amerikan ticarî ortaklarını ve paydaşlarını etkilemeyi hedefliyor. Büro, ayrıca Türkiye'nin programdan çıkarıldıktan sonra karşılaştığı ticarî yaptırımları da sürekli olarak izlemeyi taahhüt ediyor.

ABD'nin eski başkanı Trump, 2019'un Temmuz'unda Türkiye'yi çok uluslu F-35 programından çıkardığını duyurmuştu. Ancak Pentagon, programın sürdürülebilmesi için gereken önemli parçalardan ötürü Türk Savunma Sanayii'ne bağımlı olacaklarını açıklamıştı. 

Hırvatistan Parlamentosunun eski üyesi ve aynı zamanda ABD ve Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi olan Miomir Zuzul, Arnold & Porter'a üst düzey uluslararası politika danışmanlığı yapıyor. Zuzul, Türkiye'nin adı geçen hukuk bürosuyla imzaladığı sözleşmeye göre F-35 programındaki ABD'li ortak ve paydaşlarla meseleye ilişkin görüşme yapması için görevlendirildi.

F-35 Türkiye ABD Trump CAATSA SSB Savunma Sanayii SSTEK Savunma Sanayii Teknolojileri