Türkiye ile Yunanistan Arasındaki İstikşafi Görüşmeler Bugün Başlıyor

TAKİP ET

Geçen yıl boyunca Doğu Akdeniz bunalımında karşı karşıya gelen Türkiye ve Yunanistan, gerilimin düşmesinin ardından bugün İstanbul'da istikşafi görüşmeler kapsamında doğrudan görüşmelere başlayacak.

Taraflar arasında görüşmelerde hangi sorunların ele alınacağı konusunda anlaşmazlık sürüyor. Yunanistan sadece deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını görüşeceğini iletirken Türkiye, Ege ve Akdeniz'de yaşanan tüm sorunların masada olacağını kaydediyor.

Tarafların, 2016'dan bu yana ilk kez işletilen mekanizmanın devam edip etmeyeceğine, ederse hangi formatta devam edeceğine bugünkü temasların ışığında karar verecekleri değerlendiriliyor.

İstanbul'da bugün gerçekleştirilecek istikşafi görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık edecek. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes de Türk heyetinde yer alacak.

İstikşafi Görüşme Nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK), "istikşaf" sözünün Arapça keşf kökünden türediğini belirtmektedir. Yayımlanan sözlüklerde “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içermektedir. Diplomatik bir terim olan istikşafi görüşmeler, keşif, tanıma amaçlı görüşme anlamına geliyor.

türkiye yunanistan görüşme istikşafi heyet askeri heyet nato genel sekreter türk yunan doğu akdeniz kriz oruç reis ege adalar denizi dışişleri dışişleri bakanlığı sedat önal çağatay erciyes istikşafi ne dem