Türkiye, İsveç'in NATO Üyeliğine Onay Verdi: ABD'den F-16 Satışı Açıklaması

TAKİP ET

TBMM'de yapılan oylama ile İsveç'in NATO üyeliğini onaylayan yasa teklifi kabul edildi. Oylamada AKP, CHP ve MHP evet derken Saadet Partisi, İYİ Parti ve TİP hayır oyu kullandı.

İsveç'in NATO üyeliği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylamada AKP, CHP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

Bu gelişme sonrasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, Türkiye'nin verdiği karardan memnuniyetini dile getirdi ve TBMM'de onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye F-16 satışını değerlendirdi.

Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın başından itibaren Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini iddia etti.

Yetkili, yaptığı açıklamada "F-16 satışı, NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri de, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

türkiye isveç nato nato üyeliği pir sultan abdal f-16