Türkiye, İsveç ve Finlandiya Arasında Üçlü Memorandum İmzalandı

TAKİP ET

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalandı.

NATO zirvesinin yapıldığı Madrid'de Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugünkü zirveden sonra Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ettiğini söyledi.

Niinisto, desteğin, üç ülkenin "birbirlerinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı tam destek sağlamak için" ortak bir mutabakat anlaşması imzalanmasının ardından geldiğini söyledi.

Niinisto "Bir adım ileri" başlığıyla Twitter'dan gelişmeleri paylaştı.
 
Türkiye'nin talepleri ise şöyle sıralandı:

PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.

Savunma sanayii alanında ambargo ve kısıtlamalara gidilmemesi.

Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması.
Ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye, Finlandiya ve İsveç terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin sağladığı bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini hızla işleme koyacak. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasına desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için davet edilmesine desteğini ifade eder. Müstakbel NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. İsveç yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını tahkim edeceğini teyit eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç, aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler."








türkiye isveç finlandiya üçlü memorandum nato natoya üyelik