Türkiye Kabil Havalimanı'nı Koruma Planından Vazgeçti

TAKİP ET

Türkiye Kabil Havalimanı'nı koruma planını iptal etti.

Reuters'ın haberine göre Türkiye, Kabil Uluslararası Havalimanı'nı korumaya yönelik ABD ile irtibatlı olarak kurduğu planını iptal etti.

İsmi açıklanmayan Türk güvenlik görevlilerine dayandırılan haberde, Kabil'in Taliban'ın eline düşmesi sonucu doğan kaos nedeniyle bu planın doğal olarak iptal olduğu belirtildi.

Bunun yanında Reuters'a konuşan kaynaklar Taliban'ın talep etmesi halinde Ankara'nın teknik ve güvenlik anlamında desteğe hazır olduğunu kaydetti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada Kabil Havalimanı'nın güvenliği konusunda Türk askerleriyle birlikte çalışıldığı belirtilmiş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Kabil Havalimanı'ndaki duruma ilişkin olarak "Orası çalışsın istiyoruz. İsterseniz, diyoruz. Ha istemiyorsunuz. 24 saatte terk ederiz orayı. Pakistan'la bu konuda işbirliği yapmayı umuyoruz" demişti.

NATO ve ABD güçlerinin ülkeyi terk etmeye başlamasıyla birlikte Kabil hükümetine karşı gücü süratle ele geçiren Taliban güçleri ülkedeki 34 vilayet merkezinin 31'ini kısa sürede ele geçirdi.

Başkent Kabil'in kuşatılmasının ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçması nedeniyle Afgan Ulusal Ordusu Taliban'a direniş göstermedi ve başkent Kabil aynı gün düştü.

Türkiye Kabil Havalimanı'nı Koruma Planından Vazgeçti