Türkiye, NATO Gemilerinin Boğazlardan Geçişine İzin Verecek İddiası

TAKİP ET

Türkiye'nin, İngiltere'nin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın gemilerinin boğazlardan geçmesine izin vereceği iddia edildi.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’deki mayınlar için bu hafta anlaşma imzalayacak. Romanya basını Türkiye’nin iki ülke dışındaki NATO gemilerinin Boğazlardan geçişine izin vereceğini yazdı.

“Türkiye Karadeniz’de savaşa teslim oldu” başlıklı haberde “ABD ve İngiltere gemileri operasyonlar için geçiş yapabilecek. Anlaşma bu hafta İstanbul’da Romanya ve Bulgaristan ile imzalanacak ve diğer NATO ülkeleri de davet edilecek” iddiası yer aldı.

Söz konusu anlaşma Aralık ayında kamuoyuna duyurulmuştu ancak anlaşmanın değişikliğe uğrayarak Bulgaristan ve Romanya dışında NATO üyelerinin de Boğazlardan geçişine izin verileceği iddia edildi. Türkiye'nin daha önce buna karşı çıktığı ancak sonradan tutumun değiştiği ileri sürüldü. 

Haberde, “İngiltere’nin Ukrayna’nın bu göreve adanmış bir filo kurmasına yardım etme niyetini gösterdiği biliniyor ancak Türkiye, savaş zamanında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişin yasaklanmasına ilişkin uluslararası bir anlaşma olan Montrö Sözleşmesini gerekçe göstererek İngiltere’de konuşlu Sandown sınıfı mayın tarama gemileri Chernihiv ve Cerkasi’nin geçişine izin vermemişti” denildi.

 

türkiye nato nato gemileri boğazlardan geçiş