Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi: Rusya, Uluslararası Hukuku Alenen İhlal Etti

TAKİP ET

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketine ilişkin konuştu.

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının insani sonuçlarını görüşmek üzere olağanüstü toplanan BM Genel Kurulu'nda konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, "Bu, kazananı olmayan bir savaş. Hiç başlamaması gerekiyordu ve derhal son bulmalı" dedi.

İşgalci Rusya'nın uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğini belirten Sinirlioğlu, bu durumun derhal bitmesi gerektiğini ifade etti.

İşgalci Rus ordusunun kuşatması altındaki Mariupol'deki durumu içler acısı olarak tanımlayan Sinirlioğlu, şiddetin mağdurlarının masum insanlar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin "Ukrayna'daki kardeşlerini yalnız bırakmayacağını" belirten Sinirlioğlu, sivillerin tahliyesi ve insani yardımlar konusunda Türkiye'nin BM ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla birlikte hareket ettiğini ifade etti.

Bu konuda BM'ye tepki gösteren Sinirlioğlu,  "Ancak, bu diplomatik girişimler tek bir ülkenin kapasitesini aşıyor. BM, kendini barışın inşasından muaf tutup yalnızca insani müdahaleye odaklanamaz. Uluslararası toplum, gelecek nesilleri savaş belasından kurtarma yükümlülüğü taşıyor"  dedi.

Sinirlioğlu, uluslararası toplumdan, Rusya'ya saldırılarına son vermesi ve tüm güçlerini "derhal ve koşulsuz" Ukrayna'dan çekmesi ve Ukrayna'ya daha fazla yardım yapılması çağrısı yapan tasarıya destek vermesini istedi. Sinirlioğlu'nun bahsettiği tasarının ana sunucularından birisi Türkiye.

Türkiye, ikili ilişkilerde denge politikasını korurken BM'de işgalci Rusya'ya yönelik zorlayıcı adımları tam destekliyor.

feridun sinirlioğlu bm birleşmiş milletler rusya ukrayna savaşı rusya derhal çekilmeli