Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Torunlar, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a Güven Mektubunu Sundu

TAKİP ET

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Herzog tarafından Batı Kudüs'teki İsrail Cumhurbaşkanlığı rezidansında düzenlenen törenle kabul edildi ve güven mektubunu sundu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın güven mektubu sunduğu törende AKP'liCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İsrail'e davet etti.

Tören, İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğinde "ülke tarihinin en sağcısı" olarak nitelendirilen hükümetin göreve başlamasının Türkiye-İsrail normalleşmesini kötü etkileyebileceği dönemde gerçekleşti.

Büyükelçi Torunlar, Herzog tarafından Batı Kudüs’teki İsrail Cumhurbaşkanlığı rezidansında düzenlenen törenle kabul edildi ve güven mektubunu sundu.

Tören sonrası, Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İsrail'e davet etti. Türkiye ve İsrail arasında diplomatik ilişkileri en üst seviyeye çıkarma kararı alındığını söyleyen Herzog, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 27 Aralık'ta güven mektubunu sunmasının ardından Şakir Özkan Torunlar'ın da kendisine güven mektubu sunmasıyla birlikte her iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğini ifade etti. 

Ne Olmuştu?

İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler yıllarca Filistin sorunları ve İsrail saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlar yaşadı. Ancak Mavi Marmara kriziyle ilişkiler gerçekten dibe vurdu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri, insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisini uluslararası sularda baskın yaptı ve 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

Bu olaydan sonra Türkiye, diplomatik ilişkileri dondurdu ve 2016 yılına kadar seviyeyi ikinci katip seviyesinde tuttu. 2016 yılında başlayan normalleşme sürecinde Türkiye ve İsrail arasında büyükelçi atamaları gerçekleşti ancak Aralık 2017'de ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkileri tekrar bozdu.

Bu olaylardan sonra Türkiye, 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için geri çağırdı ve bugüne kadar iki ülke arasında büyükelçi ataması gerçekleşmedi.

 

Tel Aviv israil Herzog recep Tayyip Erdoğan binyamin netanyahu diplomasi büyükelçi