Türkiye'nin Vize Krizi Reuters'ın Gündeminde: Türkler, Ruslardan Daha Fazla Dışlanıyor

TAKİP ET

Reuters, Türkiye'deki Schengen başvurularındaki ret oranının giderek artışını gündemine taşıdı. Habere göre Türkiye'den Avrupa'ya vize başvurularının reddedilme oranı süratle artıyor. Haberde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut'un yorumu da yer aldı.

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne (AB ve ABD'ye vize başvurularının reddedilme oranı giderek artıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu durumun arkasında "kasıt" olduğunu belirterek "Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AKP iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Batı ülkelerinin büyükelçilerini önümüzdeki ayın başında Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak gerekli uyarıları yapacaklarını açıklayan Çavuşoğlu, "Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız" diye konuştu.

Türklerin Schengen Başvuruları Reddediliyor

Reuters, Schengen vizesi başvurularına cevap sürelerinin artışını ve reddedilme sayılarındaki anlamlı yükselişi gündemine alarak tur şirketlerinin bu nedenle Avrupa turlarını iptal etmeye başladığını yazdı. Sektör temsilcileriyle başvuruları reddedilen vatandaşlarla görüşen Reuters, Türklerin artık Avrupa'ya giderse geri dönmeyeceklerinden endişe edildiğini vurguladı.

"Daha Önce 50-60 Defa Yurt Dışına Çıktım"

Spor spikeri Sinem Ökten, daha önce 50-60 defa yurt dışına çıkmasına rağmen Schengen başvurusunun reddedildiğini açıkladı. Reuters'a konuşan Ökten, "Vize için önce Almanya’ya sonra Fransa’ya başvurmuştum. İkisinden de ret geldi. Önceki vizem Almanya’dan üç yıllıktı. O yüzden yine Almanya’dan başvurdum ama büyük bir hayal kırıklığı" ifadelerini kullandı.

"İlk Kez Böyle Bir Problem Yaşıyorum"

"Spor spikeri olduğum için maçları takip etmek, röportaj yapmak, çekim yapmak için 50-60 kez yurt dışına çıktım. İlk kez böyle bir problem yaşıyorum" diyen Ökten, "Belgeleri eksiksiz topladım, sadece rezervasyon yapmakla kalmadım, bir problem yaşamamak adına bileti de aldım ama hepsi yandı. Yaklaşık 8-10 bin TL maliyeti oldu. Bunu iki kere yaptığım düşünülürse acı oldu" diye konuştu.

Meyer-Landrut Reddetti

Reuters'a konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Schengen başvurularının politik nedenlerle değil, somut kriterlere dayalı olarak değerlendirildiklerini ve Türkiye'de aldatmaya açık başvurularla karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. Türk vatandaşlarının ret oranlarının yüzde 13-14 seviyesinde olan küresel orana yakın olduğunu belirten Meyer-Landrut, değerlendirmelerinin objektif kriterlere dayalı olarak yapıldığını söyledi.

Türkler, Ruslardan Daha Çok Reddediliyor

Ancak SchengenVisaInfo.com Genel Yayın Yönetmeni Shkurta Januzi, "Genel olarak, Schengen vize başvurularının reddedilme oranları dünya çapında arttı ancak Rusya gibi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’nin reddedilme oranındaki artış çok daha büyük ve istikrarlı" diye konuştu. Yani Meyer-Landrut'un açıklaması pek gerçekçi değil.

Sektör Zorda: Büyük Sıkıntı Yaşıyoruz, Turlarımız İptal Oluyor

Retlerin artması nedeniyle oluşan vize belirsizliği yüzünden turları iptal etmek ya da ertelemek zorunda kaldıklarını açıklayan Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu ise "Büyük sıkıntı yaşıyoruz, turlarımız iptal oluyor. Eskiden tek başımıza bu turları kaldırırken artık dolmadığı için birkaç acenta birleşip tur kaldırmaya başladık" diye konuştu.

Binlerce Euro Zarar

Arya Gezi'nin patronu Gürsel Tarba ise bir Almanya turunun daha önce bir iki hafta içinde Schengen vizesi çıkarken şimdi 6 hafta öncesinden başvurmalarına rağmen vize çıkmadığını ve bu nedenle zarar ettiklerini belirterek "Vizeleri yetişmediği için tura katılamayanlar nedeniyle onların da bizim de mağduriyetimiz oluştu. Hem vize ücreti vermiş hem de belli bir ön ödeme yapmışlardı. Uçak bileti olmadan vize başvurusu yapamıyorsunuz. Biz de onlar için uçak bileti almıştık, otel rezervasyonu yapmıştık. Son dakikaya kadar vize çıkar diye bekledik. Çıkmayınca yaklaşık 5000 euro zararımız oluştu" ifadelerini kullandı.

türkiye vize krizi reuters gündeminde türkler ruslardan daha fazla dışlanıyor