Türkiye, Organize Suçlar Endeksi'nde Avrupa Lideri Oldu

TAKİP ET

Türkiye, Küresel Organize Suç Endeksi'nde Avrupa lideri oldu. Raporda özellikle kaçak göçmenler ile ilişkili suçlarda yüksek artış yaşandığı belirtildi. Bununla beraber organize suç şebekelerinin hükümet bağlantılı kişiler ile ilişkilerine de değinildi.

Türkiye, Küresel Organize Suç Endeksi'nde Avrupa lideri oldu. Raporda özellikle kaçak göçmenler ile ilişkili suçlarda yüksek artış yaşandığı belirtildi. Bununla beraber organize suç şebekelerinin hükümet bağlantılı kişiler ile ilişkilerine de değinildi. Türkiye dünya çapında ise 14. oldu.

Küresel Organize Suçlar Raporu, Türkiye’de çeşitli mafya gruplarının hükümet ve diğer siyasetçilerle yakın ilişki kurarak polis ve yargı karşısında koruma sağladıklarını belirtti. Endeks özellikle kaçak göçmenler ile ilgili suçların yaygınlaştığını ortaya koydu. Türkiye'nin uluslararası mafya ve çetelerce sığınak haline getirildiği daha önce çok kez gündem olmuştu. Bununla beraber milyonlarca sığınmacı ve kaçak göçmenin de kendi içlerinde çeteleştikleri ve suç oranlarını büyük ölçüde artırdıkları biliniyor.

Organiz Suç Endeksi'nde Türkiye’nin 2023 skoru 7,03 puan olarak belirlendi. Bu skor 2021 yılında 6,89 idi. Bu durum son yıllarda durumun kötüleştiğini gösteriyor.

Küresel Organize Suç Endeksi Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi tarafından yayınlanıor. Endeks BM üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetlerini karşılaştırıyor.

Araştırma için organize suça ilişkin yayınlar incelenerek veriler toplanıyor. Yerel uzmanlar ve gruplar bunların doğruluğunu kontrol ediyor. Sonra da endeks skoru ortaya çıkıyor. Ülke skorları 1 ile 10 arasında değişiyor. Yüksek skorlar söz konusu ülkede organize suç oranının yüksek olduğunu gösteriyor.

Raporda Türkiye ile ilgili öne çıkan noktalar ise şu şekilde:

Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta yer alan coğrafi konumu ve uzun sınırları, ülkeyi insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke haline getirmektedir.

Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, bu topluluklardan yararlanan yabancı suçlular kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorlamaktadır.

Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yayılmaktadır.

Suç şebekelerine ek olarak, hükümet ile bağlantılı kişiler de kaçak göçmen ticaretinde rol almakta ya da en azından kolaylaştırmaktadır.

Rapora göre Türkiye; Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Avrupa'ya yönelik göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olmaya devam ediyor. 

Ayrıca Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısında da bir artış söz konusu ve bu artış Türkiye'nin vize şartlarını hafifletmesi ve ülkeye giriş için iyi havalimanı bağlantıları sayesinde kolaylaşmaktadır.

İnsan ticaretine benzer şekilde, insan kaçakçılığı da yolsuzluğa bulaşmış hükümet bağlantılı kişiler tarafından kolaylaştırılmaktadır. Haberler, hükümetle bağlantılı aktörlerin ve meşru işletmelerin bu pazara doğrudan dahil olduğunu iddia ediyor.

Rapora göre akaryakıt kaçakçılığı, daha ucuz petrole olan talepten ve özellikle Suriye, Irak ve İran kaynaklı kaçak petrol satışından vergi geliri elde etme fırsatından yararlanan Türkiye'deki organize suç grupları için en kârlı gelir kaynaklarından birisi.

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle eroin ticareti için bir kaynak, transit ve hedef ülke konumunda.

Türkiye tarihsel olarak uluslararası kokain kaçakçılığı rotasında yer almamasına rağmen, son birkaç yıl içinde ele geçirilen kokain miktarındaki artışın, Amerika ve Avrupa'daki yüksek sayıdaki ele geçirmeler nedeniyle nakliye rotalarındaki değişimin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Türkiye, Güneydoğu ve Doğu Avrupa'yı hedef alan kokain kaçakçılığında daha önemli bir transit ülke haline gelmektedir

Türkiye'de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır. Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmektedir.

Kaynak: The Organized Crime Index https://ocindex.net/

Kaynak: Euronews https://tr.euronews.com/2023/09/27/kuresel-organize-suclar-endeksi-2023-turkiye-avrupada-lider-dunyada-14-sirada

organize suçlar endeksi türkiye organize suçlar endeksi türkiye organize suçlar türkiye mafya küresel mafya endeksi