"Türkiye, Pakistan'dan Nükleer Silah Teknolojisi İstiyor" İddiası

TAKİP ET

Hint medyası, Türkiye'nin Pakistan'dan nükleer silah teknolojisi istediğini öne sürdü.

Hint medyası, Türkiye'nin Pakistan'dan nükleer silah ve nükleer başlıklı füze teknolojisi transfer etmek istediğini ve bu kapsamda Pakistanlı bilim insanlarının bu yönde bir çaba içerisinde olduğunu öne sürdü.

2014 yılında Türkiye ile Pakistan arasında savunma sanayi alanında yapılan işbirliğinin artması sonrası benzer iddialar ortaya atılmış, Pakistan'a nükleer silah gücünü kazandıran Prof. Dr. Abdulkadir Han bu iddiaları "saçma" bulduğunu ifade etmişti.

Hindistan televizyonu Zeenews İndia'nın internet sitesinde yer alan habere göre 22-23 Aralık tarihlerinde Ankara'da düzenlenen Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Askeri Diyalog Grubu’nun (HLMDG) 15. Toplantısı'na dikkat çekildi. Haberde Ankara'daki zirvenin bugüne kadar askeri alanda iki ülke tarafından gerçekleştirilen en üst düzey toplantı olduğu, AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın jeopolitik hedeflerine ulaşabilmek için Pakistan'ın nükleer ve füze teknolojilerine güvendiği ifadeleri yer aldı.

İddiaya göre, toplantıda iki ülke arasında nükleer silah ve nükleer başlıklı füze teknolojisinin paylaşılması da tartışıldı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu doğrultuda Pakistan Ordusu Genelkurmay Başkanı Kamer Cevad Bajwa ile görüştüğü bilgisi yer alıyor.

Diğer taraftan, Pakistan askeri heyetinin Türk Uzay Sanayisi (TAI), HAVELSAN ve ASELSAN gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teknoloji ve silah üreten firmalarla görüştüğü, füze ve diğer hava teknolojileriyle ilgilenen üst düzey Türk generalleri ve bürokratlarıyla da toplantılar yapıldığı iddiası da yer aldı.

Erdoğan 2019'un eylül ayında "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum." demiş, bu ifadeler uluslararası arenada dikkat çekmişti.

pakistan nükleer Türkiye erdoğan hindistan iddia