Türkiye SAMP/T Hava Savunma Sistemi Projesine Geri Dönebilir

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte Batı, Türkiye'nin stratejik önemini hatırladı.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale kalkışmasıyla birlikte Batı, bölgenin güven ve istikrarı için Türkiye'nin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu yeniden hatırladı.

Türkiye'nin elindeki S-400'leri Ukrayna'ya vermesi karşılığında CAATSA yaptırımlarının kaldırılması F-35 programına geri alınması -gayriresmi- teklifinin ardından gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi, SAMP/T hava savunma sistemi projesini yeniden gündeme getirdi.

NATO Liderler Zirvesi'nde dikkat çekici görüşmelerde bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ikili görüşmeler kapsamında Türkiye, İtalya ve Fransa'nın bulunduğu üçlü grubun yeniden canlandırılmasının da gündeme geldiği konuşuluyor. BBC Türkçe'nin haberine göre Erdoğan, müttefik liderlerle yaptığı görüşmelerde "Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu" fakat bazı müttefiklerin uyguladıkları silah ambargolarının tutarsızlık yarattığını söyledi.

Erdoğan zirve sonrasında yaptığı açıklamalarda "Müttefikler arasında gizli açık ambargoların bırakın uygulanmasını konuşulmaması hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım" demişti.

Erdoğan: NATO Müttefikleri Arasında Ambargolar Gündeme Dahi Gelmemeli

İtalya-Fransa-Türkiye

NATO Liderler Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşen Erdoğan'ın temasları dikkat çekti. Macron'la yaptığı görüşmeyi "verimli ve faydalı" olarak niteleyen Erdoğan, Fransa seçimlerinden sonra Türk-Fransız ilişkilerini geliştirmeye devam etmeye karar verdiklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıl İtalyan lider Draghi'nin Erdoğan'a "diktatör" demesiyle ilişkiler gerilmişti. NATO Liderler Zirvesi'nde yapılan görüşmeye ilişkin Erdoğan, "Geçen yıllarda oluşturulan ancak daha sonra kesintiye uğrayan işbirliği forumlarından biri de Türkiye, Fransa ve İtalya arasındaki gruptu. Bu grubu yeniden işler hale getirmeye karar verdik, yakında 3 ülke arasında bir toplantı yapacağız" dedi.
 
2017 yılında üç ülke EuroSam ve SAMP/T hava savunma sistemlerini birlikte üretmeyi amaçlayan bir çalışmaya başlamış ancak Türkiye'nin S-400'leri almasıyla birlikte girişim yavaşlamış ev Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile durmuştu. Ukrayna krizinin ardından projeinin yeniden harekete geçirilmesi bekleniyor. 

samp/t türkiye fransa italya nato liderler zirvesi hava savunma sistemi dönebilir