Türkiye Somali'nin IMF Borcunu Ödemişti: Cumhurbaşkanının Oğlu Türk Katili Olan Ülkeye Neler Veriyoruz?

TAKİP ET

Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu kuryeyi ezip Türkiye'den kaçtı.

İstanbul'da otomobiliyle ezdiği Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohamed Hassan Shekh Mohamud, ifadesi alındıktan sonra serbest kalmıştı. 

Olayın ortaya çıkmasından sonra kamuoyu duruma büyük tepki gösterdi. 

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Mohamud'un Türkiye'den kaçtığı ortaya çıktı. 

Kuryenin Ölümüne Neden Olan Somali Cumhurbaşkanı'nın Oğlu Hakkında Yakalama Kararı

Somali Cumhurbaşkanı'nın Oğlunun Karıştığı Kazada Yaralanan Motosikletli Kurye Öldü

Somali-Türkiye İlişkileri

Bununla beraber Somali ve Türkiye ilişkileri gündeme geldi. Türkiye, 2020 yılında Somali'nin IMF borcunu ödemişti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan 5 Kasım 2020 tarihli duyuruya göre Türkiye, IMF bünyesindeki Ağır Borçlu Fakir Ülkeler İnisiyatifinin Somali'nin borcunun hafifletilmesi amacıyla başlattığı girişime, 3 milyon 487 bin dolara karşılık gelen 2 milyon 372 bin SDR'lik (özel çekme hakkı) hibe desteği verme kararı aldı.

Türkiye, 2011'den itibaren Somali'ye çeşitli yardımlar yapıp altyapı çalışmaları ve kalkınma programlarına destek oluyor.

Türkiye'nin Somali'ye sivil toplum kuruluşları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kızılay aracılığıyla yaptığı yardımların tutarı 1 milyar doları geçti.

Ayrıca Türkiye'nin en büyük büyükelçilik binası Somali'nin başkenti Mogadişu'da yer alıoyr. 2017'de kurulan TURKSOM Askeri Eğitim Üssü'nde de Türkiye, Somali Silahlı Kuvvetlerini eğitiyor.

Mogadişu Limanı'nın işletmesi 2014'ten bu yana AKP istibdadına yakınlığıyla bilinen Albayrak Grubu tarafından yürütülüyor. Grup, 2020'nin Ekim ayında Somali hükümeti ile liman işletmesi için 14 yıllık imtiyaz anlaşması imzaladı. Ayrıca limanın özelliklerinin korunması ve ticari akışın artırılması için 50 milyon dolarlık rehabilitasyon ve yatırım programının hayata geçirileceği duyuruldu. Mogadişu'daki Aden Adde Uluslararası Havalimanı'nın da işletmesi de 2013'ten bu yana Türk şirketi Favori LLC'de.

Kasım 2022’de BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararla Türkiye, Somali’ye uygulanan silah ambargosundan muaf tutulan ülkeler kategorisine alındı. Şeriatçı terör örgütü Eş-Şebab’a yönelik mücadelede Somali hükümeti Türk insansız hava aracı Bayraktar TB-2’yi kullanmaya başladı. 

Görünen o ki tüm bu ilişkiler Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun, Türkiye'de bir Türk vatandaşının canını alıp kaçacak rahatlıkta olmasını sağladı. 

 

türkiye somali somali cumhurbaşkanının oğlu yunus emre göç somaliye destek