Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: 100 Milyon Dolar Atın Desem Atacak Ülke Çok

TAKİP ET

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzay bütçesi ile ilgili "100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok" açıklamasını yaptı.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin uzay yolculuğunun masraflarının nasıl karşılanacağı konusundaki kafa karışıklığına "Biz de girmek istiyoruz diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok" yorumunu yaptı. 

"Asıl hedefimiz 2028’de Ay’a yumuşak iniş yapmak. Yani uzay aracımızı Ay’da yürütüp bilimsel veri toplamak. Ama ara bir adım koyduk. 2023’te bayrağımızı yerli motor ve yerli uzay aracımızla Ay’a ulaştıracağız. Aracımız 2023’te sert iniş yapacak" şeklinde konuşan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Yani tekerlekleri açılmayan uçak nasıl hasar alıyorsa oradan bir daha kalkmayacak. Ama motorumuzun ateşlemesi, uzay aracının kontrolü, veri haberleşmesinin sağlanması tüm bunları devrim niteliğinde denemiş olacağız. 2028 yılında da aracımız uzaya insansız olarak gidecek"

Uluslararası İşbirliği ile Para Bulunur

Herkesin sorduğu "Para nasıl bulunacak" sorusuna yanıt veren Yıldırım, "Herkes ‘Parayı bulacak mısınız?’ diyor. Devletimizin bütçesi yeterli olmasa bile uluslararası işbirlikleriyle para bulunabilir çünkü uzay herkesin gündeminde. Programımız açıklandı ‘Biz de girmek isteriz’ diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var. Nasıl Türkler NASA’da, ESA’da çalışıyorsa biz de insan eksiğimizi öncelikli Türk olmak üzere başka ülkelerden tamamlayabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Yıldırım, "Ay'a neden gidiyoruz" sorusuna ise "Evet belki Ay’ın çok şeyi biliniyor. Ama bizim oraya gitmemiz teknolojik gelişmemiz anlamına gelir. Bu çalışma bize teknolojik sıçrama yaptıracak, haberleşme, nano teknoloji, robotik işler gibi alanlarda dünya seviyesini yakalamamızı sağlayacak" şeklinde cevap verdi. 

Serdar Hüseyin Yıldırım Kimdir

6 Ağustos 2019'dan beri Türkiye Uzay Ajansı'nın başkanlığını yürüten Serdar Hüseyin Yıldırım, ajansın da ilk başkanı sıfatını taşımaktadır. 1961 yılında İstanbul Üsküdar'da dünyaya gelen Yıldırım, aslen Rizeli'dir. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin ardından kazandığı İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünde eğitim almıştır. 1980 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne geçiş yapan Yıldırım, Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun olmuştur. 1989 yılında havacılık sektörüne giriş yapan Yıldırım, çeşitli havayollarında 12 yıl çalışmasının ardından yurt dışına çıkarak çeşitli ülkelerde proje danışmanlığı yapmıştır. Yıldırım ayrıca, Kayseri Kadir Has Üniversitesi'nde beş yıl boyunca 'Havayolu İşletmeciliği' dersi vermiştir

 

serdar hüseyin yıldırım kimdir nedir nerelidir türkiye uzay ajansı başkanı açıklama 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok uluslarası işbirliği uzay yolculuk ay türkiye