Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Astronot Yerine ''Fezagir'' Diyelim

TAKİP ET

Erdoğan'ın astronot ve kozmonot yerine Türkçe bir isim bulunması yönündeki isteğinin ardından Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım kendi önerisinin ''Fezagir'' olduğunu söyledi.

Yıldırım, Erdoğan'ın “Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor” açıklamasını hatırlatarak “Binlerce teklif geldi. Açıkçası çok tatmin eden bir şeyi şu ana kadar göremedim. Ama çıkacağını düşünüyorum. Ali Kuşçu, Fatih, Alparslan gibi özel isim olmamalı. Çünkü kozmonot veya astronot kelimesi birçok ülkenin uzay insanları için kullanılan bir cins isimdir. Türk kelimesinin geçmesini de bu manada uygun görmüyorum çünkü Amerika, Rusya gibi diğer ülkelerin göndereceği uzay insanları için de bu kelimeyi kullanacağız” dedi.

İsim önerisinin olduğunu söyleyen Yıldırım, ''Benim, Orta Asya’da eskiden kullanılmakta olan bir kelime hoşuma gitmişti: Fezagir. Biraz eski bir kelime ama o da çağrışım olarak ne kadar doğru bulunur bilemiyorum.'' diyerek ''Fezagir'' ismini önerdi.

Türkiye, Rusya ve Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nde bir işbirliği yapması olasılığını da değerlendiren Yıldırım, “Ajans olarak uzayın silahlandırılmasına karşıyız” dedi.

 

Serdar Hüseyin Yıldırım fezagir uzay astronot uzay ajansı