Türkiye Vatandaşına Yönelik Nakdi Destekte Dünya Sonuncusu Oldu

TAKİP ET

Türkiye, Çin Virüsü salgını süresince vatandaşına yönelik nakdi destek sağlama konusunda dünyada sonuncu oldu.

Türkiye, Çin Virüsü pandemisi süresince vatandaşına milli gelirin yüzde 1,1'i oranında destek sağlayarak dünyada sonuncu oldu. Yoksul ülkeler olarak adlandırılan ülkelerin bile gerisinde kalan Türkiye'de yapılan ekonomik desteğin yüzde 89’undan sermaye faydalandı.

Pandemi döneminde her ülke, gelirlerinde düşüş yaşanan vatandaşlarına nakdi destek sağlarken Türkiye bu ülkeler arasında sonuncu konumda yer aldı. Yayınlanan rapora göre Türkiye, 2020 salgın sürecinde Meksika’dan sonra en az ekonomik destek sağlayan ülke oldu. Toplam ekonomik destek kapsamında vatandaşa sağlanan nakdi destekte ise dünya sonuncusu olarak yer alıyor. 

Çin Virüsü'nün ekonomik ve sosyal sonuçlarına dönük destek paketleri ve programları iki temel bileşenden oluşuyor. Birinci bileşen, doğrudan vatandaşa yönelik nakit destekler ve harcamalar iken ikinci bileşen ise işletmelere, şirketlere ve bankalara (sermayeye) sağlanan finansman desteklerinden ve çeşitli mali kolaylıklardan oluşuyor. Ülkelerin yaptığı nakdi destekler gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranlanarak hesaplanıyor. Buna göre zengin ülkeler yurttaşlarına GSYİH’nın yüzde 12,7’si düzeyinde destekte bulunurken bu oran orta gelirli ülkelerde 3,6 yoksul ülkelerde ise yüzde 1,6 olarak belirlendi. Türkiye’de bu oran yoksul ülkelerin bile gerisinde kalarak yüzde 1,1 oldu. En çok ekonomik destek sağlayan ülkelerin başında yüzde 17,9 ile Yeni Zelanda gelirken Yeni Zelanda’yı 15,3 ile Avustralya, 14,4 ile ABD takip ediyor.

Yapılan Desteğin Çoğu Sermayeye Yönelik

Türkiye’de pandemi döneminde toplam ekonomik desteklerin yüzde 89’unu sermayeye sağlanan kolaylıklar ve destekler oluşturdu. Ekonomik desteklerin içerisinde gelir ve nakdi destek sadece yüzde 11 pay alabildi ve Türkiye, bu istatistikle dünya sonuncusu oldu. Böylelikle Türkiye, vatandaşına yönelik en az destek sağlayan ülke konumunda. Bakanlıkların verilerine göre Türkiye’de Çin Virüsü kapsamında 2020 yılında yapılan toplam nakidi destek 42,8 milyar lira. Ücretsiz izne çıkarılan, kısa çalışma ödeneği kapsamına alınan ve işsizlik sigortası fonundan yararlanan toplam 6,7 milyon işçiye verilen 35 milyar liralık destek İşsizlik Sigorta Fonu’ndan sağlandı. Geriye kalan yaklaşık 6,4 milyar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan ve 2 milyar TL’si ise bağış kampanyasından sağlandı.

türkiye dünya sonuncu nakdi destek ekonomik destek pandemi korona covid-19 çin virüsü paket vatandaş