Türkiye ve İsrail'den Karşılıklı Büyükelçi Adımı

TAKİP ET

İsrail'in uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine saldırarak Türk aktivistleri öldürmesiyle bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri yeniden kuruluyor.

Bundan 12 yıl önce İsrail ordusunun Filistin'e insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırarak 10 aktivisti öldürmesi ve yaklaşık 60 aktivisti yaralamasının ardından Türkiye ve İsrail ilişkileri bozulmuş, Türkiye İsrail'den büyükelçisini çekmişti. Olayn ardından İsrail resmi olarak özür dilemiş ve hayatını kaybedenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi derin bir ekonomik buhrana sokmasının ardından İsrail'le ilişkileri düzeltmeye yönelik hamleleri, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin süratle yeniden inşa edilmesini beraberinde getirdi.

Bir süre önce İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Türkiye'yi ziyaret etmiş, Türkiye'nin İsrail'e Siloam Yazıtı'nı hediye ettiği iddia edilmişti.

Erdoğan 2 Bin 700 Yıllık Siloam Yazıtı'nı İsrail'e Verdi

Büyükelçiler Atanıyor

Son olarak iki ülke karşılıklı büyükelçi ataması yapmaya karar verdi. İsrail basınında yer alan haberlere göre Başbakan Yair Lapid, "Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. Vatandaşlarımız için ise çok önemli bir ekonomik haberdir. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Büyükelçilerin atanması kararının Erdoğan ve Lapid arasındaki telefon görüşmesinin ardından alındığı bildirildi. Kararla birlikte Türkiye ve İsrail yeniden tam diplomatik ilişkilere dönmüş oldu.

türkiye israil karşılıklı büyükelçi adımı geldi herzog erdoğan