Türkiye ve Türk Keneşi Üye Ülkeleri Macaristan'a Giriş Kısıtlamalarından Muaf Tutulacak

TAKİP ET

Türkiye ve Türk Keneşi (Konseyi), üye ülkeleri pandemi nedeniyle uygulanan ülkeye giriş kısıtlamalarından muaf tutulacak.

Macaristan Büyükelçisi Viktor Mátis, salgın dönemi tedbirleri kapsamında kısıtlanan turist girişlerinde istisnalar olduğunu açıkladı. Macaristan'a giriş yapabilecek ülkeler arasında Türkiye ve Türk Keneşi üye ülkeleri (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan) olduğunu açıklayan Mátis'in sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım şu şekilde: 



Türk Keneşi Nedir?

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur. Türk Konseyi`nin kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`dir. Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katılmıştır. Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6. Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazanmıştır.

Türk Konseyi, 1992 yılından beri toplanan, "Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri" sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine kurulmuştur. Türk Konseyi'nin daimi bir yapı olarak kurulmasıyla birlikte yapılan Zirveler, Türk Konseyi Zirveleri olarak yeniden adlandırılmıştır.

Nahçıvan Anlaşmanın önsözünde üye devletler, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın amaç ve ilkelerine bağlılıklarını teyit ederek, Türk Konseyi'nin temel amacını, Türk Dili Konuşan devletler arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlamışlardır. Üye ülkeler ayrıca, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi temel ilkelere bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Türk Konseyi kapsamındaki işbirliği, üye ülkeler arasındaki ortak tarih, kültür, kimlik ve Türk dili konuşan halkların dil birliğinden kaynaklanan özel dayanışma temelinde inşa edilmektedir.

 

türk keneşi macaristan viktor matis türkiye