Türkiye'ye En Çok Vize Reddi Veren Ülkeler: Baltık Ülkeleri Zirvede

TAKİP ET

Türkiye'den Schengen vizesi için yapılan başvuruların büyük oranda reddedilmesi gündem olmuştu. Bu vize retlerini en çok veren ülkeler belli oldu.

Son dönemlerde Türkiye'den Schengen vizesi için olan başvuruların yüksek oranda reddedilmesi gündem yaratmıştı. Bu ret oranları yaz aylarında, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da artmış durumda. 

Schengen vizesi, AB üyesi olan İrlanda, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs dışındaki ülkeler ile İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn gibi AB'ye üye olmayan ülkeleri kapsamaktadır. Türkiye'den farklı nedenlerle yurtdışına çıkmak isteyen kişiler, Schengen vizesinin yanı sıra İngiltere gibi bazı ülkelerden de vize almak konusunda daha büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.

Ret Oranlarında Zirve 2022'nin

Alman propaganda kanalı DW'nin haberine göre, istatistiklere göre Türkiye'den yapılan başvurulara gelen ret oranı 2022'de geçmiş yıllara göre artmış durumdadır. 2022 yılında Türkiye'den yapılan toplam 778,409 başvurudan 120,876'sı reddedilmiştir, yani ret oranı %15.7'dir. Rusya'dan yapılan başvurulara bakıldığında ise 2022'de 687,239 başvurudan 68,753'ü reddedilmiştir, yani ret oranı %10.2'dir.

2023 istatistikleri hakkında bilgi bulunmamakla birlikte, tahminlere göre ret oranının 2022'deki %15.7'nin üzerine çıktığı düşünülmektedir. Brüksel, Türkiye'nin ret oranının genel ortalamadan daha düşük olduğunu ve dünya genelindeki ret oranının yaklaşık %18 civarında olduğunu belirtmektedir.

Pandemi döneminde başvuruların azalması nedeniyle 2019 yılına bakıldığında Türkiye'den yapılan başvuruların %9.7'sinin ret edildiği görülmektedir.

Ret Oranlarında 3 Kat Artış 

Schengen'e dahil olan ülkeler içinde Türkiye'den yapılan vize başvurularına oransal olarak en çok olumsuz yanıt veren ülkeler Estonya, Finlandiya ve Belçika'dır. Bunları Yunanistan'a yapılan başvurular ve Letonya, Norveç takip etmektedir.

2019 öncesine bakıldığında ise 2018 yılında vize başvurularının uzun bir süreden sonra ilk kez düştüğü görülmektedir. Ancak 2014 ile 2018 arasında vize reddi oranının %4.4'ten %8.5'e çıktığı da dikkat çekmektedir.

dw vize reddi schengen vizesi schengen başvurusu türkiyeye vize reddi vize avrupa vizesi türk pasaportu ret başvuru reddedildi vize başvurusu reddedildi