Türkiye'de 75 Günde Yalnızca 6,5 Milyon Vatandaşımıza İki Doz Aşı Yapılabildi

TAKİP ET

Türkiye'de 13 Ocak'ta başlayan aşı uygulamasında birinci ve ikinci doz aşılamaların toplam sayısı İstanbul'da 2 milyon 370 bin 643, Ankara'da 1 milyon 201 bin 106, İzmir'de ise 1 milyon 22 bin 262 doz olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de 13 Ocak'ta başlayan aşı uygulamasında, geçen süre boyunca ikinci doz aşısını da yaptırarak Çin virüsüne karşı korunma sağlayan vatandaşlarımızın sayısı 6 milyon 657 bin 409 oldu.

Sağlık Bakanlığının "https://covid19asi.saglik.gov.tr" adresinde yer alan anlık verilere göre saat 21.42 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 8 milyon 544 bin 698 iken ikinci doz aşı sayısı ise 6 milyon 657 bin 409 oldu. Böylece uygulanan toplam doz miktarı 15 milyonu geçti.

Birinci ve ikinci doz aşılamaların toplam sayısı İstanbul'da 2 milyon 338 bin 22, Ankara'da 1 milyon 185 bin 118, İzmir'de ise 1 milyon 8 bin 257 doz olarak kayıtlara geçti.

60 Yaş ve Üzeri ile Bazı Kronik Hastalıkları Olan Vatandaşlarımız Aşılanmaya Başladı

Yurt dışından Türkiye'ye şu ana kadar yaklaşık 28 milyon dozluk CoronaVac (Çin menşeli) ve BioNTech (Alman-Amerikan menşeli) aşıları tedarik edilirken bunların 18 milyon dozu kullanıldı. 10 milyon doza denk gelen şişelenmemiş aşı ise dolumunun tamamlanmasının ardından uygulanmaya başlayacak.

Dünya genelinde kullanımda olan diğer Çin virüsü aşılarını üreten firmalarla da görüşmelere devam eden Türkiye'nin, Mayıs'ın sonuna kadar 100 milyon doz daha aşı edinmesi bekleniyor. Çalışmaları süren yerli aşıda ise uygulama öncesindeki son aşama olan Faz-3'e, Nisan'ın sonunda geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığının dört aşamalı aşı takviminde birinci aşamada yer alan 65 yaş ve üstü vatandaşlar, sağlık çalışanları, yaşlı, engelli ve koruma evlerinde kalanlar ile buralarda çalışanların aşılamaları tamamlandı. İkinci aşamada yer alan 60 yaş ve üzeri vatandaşlar ile üçüncü aşamada yer alan bazı kronik hastaların aşılanması ise devam ediyor.

Her aşamada yer alan farklı yaş ve meslek gruplarının aşılanmasının ardından dördüncü aşamada "sırası geldiği hâlde zamanında aşı yaptıramayanlara" Çin virüsü aşısı uygulanacak.

Hedef Mayıs'ta Tamamlamaktı Ama...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Şubat'ta yaptığı basın toplatısında, "Aşı tedariğinde her an aksaklık yaşanabilir ve program kesintilere uğrayabilir" uyarısını da yaparak aşılama takvimi ile hedefi anlatmıştı. Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın ortaklığıyla geliştirilen Çin virüsü aşısı için de görüşmelerin devam ettiğini belirten Koca şunları söylemişti:

"Bugünlerde daha yoğun bir şekilde yakın görüşüyoruz. Onunla da ilgili zannediyorum önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bir ön sözleşme imzalanabilir. Orada da yakın takip içindeyiz ama bizim için önemli olan nisan, en geç mayıs ayında bu aşılama sürecini tamamlayabilir olmak. Bu süreci derken özellikle 20 yaş üstü nüfusumuz belli. Bizim toplamda şu an nisan, en geç mayıs ayı sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz.

AstraZeneca ve BioNTech ilavesi dışında söylüyorum. Şu an net, kesin olan 105 milyon için söylüyorum, en geç mayıs sonuna kadar bunun olacağını düşünüyoruz. Bu ne demek? 52,5 milyon insanımızın aşılanması demek. Bu da zaten aşılanabilecek olan toplam belli bir yaşın üzerindeki insanımızın, 20 yaş üzerindeki bir kısmı geçirdiği için olmayacak ve toplamda baktığımızda 52,5 milyon insanımız, 20 yaşın üzerinde herkesi yapabilir duruma gelmiş olacağız. Ne zamana kadar? En geç mayıs ayına kadar bitirmek istiyoruz, hazirana gelmeden bu sayıyı yakalamak istiyoruz."

Çin virüsü aşılama Türkiye aşılama Türkiye'de kaç kişi aşılandı aşı kampanyası koronavirüs coronavirüs kovid-19 covid-19 coronavac sinovac çn aşısı biontech astrazeneca sağlık bakanlığı fahrettin koca