Türkiye'den ABD'ye F-16 Block 70 Başvurusu

TAKİP ET

Türkiye'nin ABD'ye F-16 Block 70 modeli uçak alımı için başvuruda bulunduğu bildirildi.

Savunma teknolojileri üzerine yayın yapan Yunan yayın kuruluşu Defencereview'un yayımladığı habere göre, Türkiye ABD'ye 40 adet F-16 Block 70 satın almak için başvurdu.

Türkiye'nin ABD'ye, ABD'nin dış askeri satış protokolünün ilk ayağını oluşturan talep mektubu (letter of request) yolladığı belirtildi.

Türkiye'nin yaptığı başvuruda 40 adet F-16 Block 70 uçakların satın alınmasının yanı sıra halihazırda Türkiye'nin elinde olan 80 F-16 uçağının da modernizasyonuna yönelik talebe yer verildi.

ABD'deki Western Illınois Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feridun Taşdan, Defence Review'un haberini şu ifadelerle aktardı:

"Bu haber bir Yunan savunma sitesinde bugun çıkmış, içerik ne kadar doğru bilmiyorum. Turkiye'nin FMS kanalı ile 40 adet F-16 Block-70 ve 80 ilave F-16 modernizasyonu icin ABD Savunma Bakanlığı'na LoR (Letter of Request) verdiği belirtilmiş.

LoR (Letter of Request) demek aslinda FMS (Foreign Military Sales) sürecinin ilk aşamasını olusturuyor. Milli Savunma Bakanlığı kanalı ile istenilen silah sistemleri hakkında fiyat ve teklif (LoA-Letter of Offer and Acceptance) hazırlanması için ABD tarafına yapılan bir başvuru.

LoR başvurusu sonrası ABD tarafı istenilen sistemler için gerekli inceleme (kendi yasalarına uygunluk vs) ve fiyat hazırlığı yaparak ABD Dış İşleri Bakanlığı onayı aldıktan sonra ABD Kongresi'ne bildirim yapar ve LoA mektubunu Turkiye'ye sunar inceleme ve degerlendirmesi için.

Bu noktada 1 ay içinde Kongre'den itiraz gelirse, süreç gecikebilir veya iptal edilebilir. LOA üzerindeki belirtilen şartları (teknik, fiyat, kullanım, eğitim gibi) karşılıklı konuşurlar. Eğer fiyat ve diğer teknik konularda anlaşılırsa alıcı ülke Turkiye LoA'yı imzalar."

Türkiye'den ABD'ye F-16 Block 70 Başvurusu