Türkiye'den Çin Dostu Havalimanı: ABD Meclisi'nden 'Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı'

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Doğu Türkistan'da zorla çalıştırma yoluyla imal edilen ürünlerin ABD'ye ithalatının yasaklanmasını ve işçi kaçakçılığına karışan kişilere yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarıyı kabul etti.

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri'ne karşı sistematik soykırımı sürerken Türkiye bu sabah İstanbul Havalimanı'nda hayata geçirdiği 'Çin Dostu Havalimanı' uygulamasını duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi ise Genel Kurulunda oylamaya sunulan "Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı" başlıklı karar tasarısı her iki partiden vekillerin 3'e karşı 406 'Evet' oyuyla onaylandı.

Oylanmak üzere Senato'ya gönderilecek tasarının, buradan da geçmesi halinde imzalanmak üzere Başkan Donald Trump'ın masasına gitmesi bekleniyor. Tasarının yasalaşması halinde, Çin'in dünyaya ihraç ettiği pamuğun yüzde 80'inin geldiği bölge olan Doğu Türkistan'dan alım durdurulacak. Ayrıca bu bölgede üretilen birçok malın alımı yasaklanacak.

ABD'li vekiller, Pekin yönetiminin Uygur ve diğer etnik azınlıklara mensup bir milyondan fazla kişiyi ağır koşullar altında tuttuğunu dile getiriyor. Söz konusu tasarıyı savunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Amerika, ticari çıkarları nedeniyle Çin'deki insan haklarına ses çıkarmazsa, dünyanın başka herhangi bir noktasındaki insan hakları ihlalleriyle ilgili konuşmak için tüm ahlaki otoritesini kaybeder" şeklinde konuştu.

 

Türkiye'den Çin Dostu Havalimanı: ABD Meclisi'nden 'Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı abd temsilciler meclisi türkiye katil çin doğu türkistan insan hakları ihlali ticaret türkiye doğu türkistana susuyor türk