Türkiye'nin 2018 Yılında Masum Bir Uygur'u Daha Çin'e İade Ettiği Netlik Kazandı

TAKİP ET

İşgal altındaki Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye sığınan Uygur Türklerinin Çin'e iade edildiği yönündeki iddialar şüphe olmaktan çıkarak belgelendi. 2018 yılında Burhan Kerim isimli Uygur'un sınır dışı edildiğine ilişkin evraklar ortaya çıktı.

Son günlerde 2 yıl önce Çin Halk Cumhuriyeti ile imzaladığı 'Suçluların İadesi Antlaşması' ile anılan ve haklı eleştirilerin odağı haline gelen AKP hükumetinin söz konusu antlaşmanın imzalandığı tarihlerde işgalci ÇKP'nin hedefindeki Uygurları Çin'e iade etmeye devam ettiği ortaya çıktı.

RFA'dan bir gazetecenin yayımladığı evraklarda Burhan Kerim isimli Uygur Türkü hakkında bir soruşturma yürütüldüğü ve Burhan Kerim'in çeşitli suçlamalarla aranan kişi olmadığının tespitinin yapıldığının anlaşılmasına rağmen Göç İşleri Genel Müdürlüğü'nün 10 Nisan 2014 tarihli genelgesi doğrultusunda 8 Mayıs 2018 tarihinde THY TK072 İstanbul-Ghuanzu uçağıyla sınır dışı edildiği öğrenildi.

Cumhuriyet Savcısının ilgili sınır dışı işleminin 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında gerçekleştirildiğine dair kaleme aldığı teyit niteliği taşıyan evrak basına sızmış oldu.

Oysa yayımlanan Adliye'den gelen diğer evrakta Burhan Kerim'in aranan şahıs olmadığına "Saç, göz ve ağız yapıları yönlerinden farklılık görülmüş, söz konusu görüntülerin mümkün derecesinde farklı şahıslara ait olduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleriyle hükmedildiği görülüyor.

İddia Burhan Kerim de Dahil Olmak Üzere 3 Uygur'un Sınır Dışı Edildiği Yönünde

Sık sık Türk milletinin hafızasında acı bir yere sahip olan Boraltan Köprüsü Olayını anarak Türkiye'nin siyasi tarihine yönelik bir eleştiri getiren hükumet partisinin vicdanları sızlatan icraatı neticesinde sınır dışı ettiği Burhan Kerim'in işgalci ÇKP'nin elindeki akıbetine dair bir bilgi bulunmuyor.

Öte yandan Burhan Kerim'e dair acı gerçeği duyuran gazeteci, sosyal medya hesabı üzerinden haricen iki Uygur Türkünün daha Çin'e teslim edildiğini açıkladı. 

iade uygur uygur türkü doğu türkistan türkü burhan kerim türkiye çin çhc göç idaresi genel müdürlüğü