Türkiye'nin Sınır Güvenliği Çabaları İngiliz'in Yüreğine Dert Oldu

TAKİP ET

The Guardian gazetesi Türkiye'nin sınırlarını güvene alma çabasına yönelik çabasını skandal sözlerle çarpıttı.

Dünyanın açık ara en fazla sığınmacı barındıran ülkesi olan Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamaya yönelik haklı çabaları, sembolik rakamlarla sığınmacı kabul eden ve bunların Türkiye'ye gönderilmesi için para ödemeyi teklif eden Avrupa ülkeleri tarafından "insan hakları" kisvesi altında eleştirilmeye devam ediyor.

Son olarak skandal bir habere imza atan İngiliz The Guardian gazetesi, Afganistan'dan kaçan yasa dışı göçmenlerin Türkiye'ye girişinin engellenmesini çarpıtmaya kalktı. Guardian'ın haberine göre Afgan Ulusal Ordusu'nda 5 yıl görev yaşan Muhammedullah Sangeen, bir ay içinde Van sınırından Türkiye'ye 3 defa geçtiğini ancak her seferinde Türk sınır güçlerinin kendisini yakalayarak İran'a geri yolladığını ve bu sırada işkence gördüğünü iddia etti.

Türkiye'nin Afganistanlı yasa dışı göçmenleri ülkeye sokmama gayretlerinin Van sınırındaki beton duvar inşaatının başladığı Ağustos ayında arttığını savunan Guardian, Sangeen'in Van sınırındaki dağların "cesetlerle dolu olduğu"na yönelik deli saçması iddialarına da aynen yer verdi. Türk birliklerinin yüzüne defalarca tekme attığını, kıyafetlerini yaktığını söyleyen Sangeen, Türk güçlerinin telefonunu kafasına fırlattığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise konuyu yakından takip ettiklerine yönelik açıklamasında "Devletlerin, uluslararası teamül hukuku da dahil olmak üzere, çatışmalardan kaçan sivillerin sınır ötesi erişimini koruma ve mültecileri zorla geri göndermeme yükümlülükleri olduğu unutulmamalıdır" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Sınır Güvenliği Çabaları İngiliz'in Yüreğine Dert Oldu