Türkiye'nin Sipariş Ettiği Çin Menşeli Çin Virüsü Aşısında Bir Skandal Daha

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca'nın Şubat ayına kadar bütün ülkeye yetecek kadar temin edileceğini açıkladığı Çin menşeli aşının faz çalışmalarında 59 yaş ve üstündeki gruplara uygulanmadığı, Türkiye'de de yalnızca 59 yaş altı gruplara uygulanacağı ortaya çıktı.

Türkiye'nin Almanya ve ABD merkezli firmalar tarafından üretilen aşılar yerine, neredeyse iki kat ücret ödeyerek Çin merkezli Sinovac şirketi tarafından üretilen Covid-19 aşısı CoronaVac'a dair dikkat çeken bir detay daha ortaya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Aralık, Ocak ve Şubat aylarında toplamda 50 milyon doz temin edileceği, bütün Türkiye'ye ücretsiz bir şekilde uygulanacağını söylediği aşının her vatandaşa uygulanma ihtimalinin olmadığı öğrenildi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Aydınlık gazetesindeki habere göre Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, aşının faz çalışmalarının 59 yaş altındaki gruplarda uygulanmış olmasına dikkat çekerek "Firma 59 yaş üstüne yönelik bir çözüm bulana kadar bu aşı, bu gruba uygulanmayacaktır. İlk aşamada 59 yaş altı sağlık çalışanlarına, altta yatan hastalığı olan dediğimiz kanser, şeker, böbrek hastalarına, organ nakli olanlara ve Kovid-19’un ağır seyretme ihtimali olanlara yapılacaktır. İnsanlarla iç içe olan, temasın fazla olduğu meslek grupları aşılama açısından önde gelir" diye konuştu.

Koruyuculukta 4 Hafta Sonrası Belirsiz

Eraksoy, faz çalışmalarındaki uygulamalar ışığında saptanan koruyuculuk düzeyine dair de "Şu ana kadar iki doz aşıyı yaptıranlar en fazla 4 hafta izlenebildi. Biz henüz 4 haftalık antikor düzeyini biliyoruz. Üzerinden zaman geçtikçe ne kadar süre ile koruyucu olduğunu anlayabileceğiz" bilgisini verdi.

fahrettin koca sağlık bakanlığı coronavac sinovac faz çalışması 59 yaş altı çin virüsü koronavirüs covid-19