Türkiye'nin Suudi Arabistan'a İhracatı Dibe Vurdu

TAKİP ET

Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı 2020 Aralık ayında tüm zamanların en düşüğüne geriledi.

Suudi Arabistan İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye menşeili ürün ithalatı aralıkta son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Suudi Arabistan 2019 Aralık ayında Türkiye’den 1,02 milyar riyal (271 milyon dolar) değerinde mal ithal ederken 2020 yılında bu rakam 50,5 milyon riyale (13,5 milyon dolar) düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 2020 Aralık ayında bir önceki döneme göre yüzde 78 düşüş kaydetti.

Türkiye ile Suudi Arabistan Arasında Gerginlik

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında, Riyad'ın Ankara'yı radikal İslamcı grupları desteklemekle suçlamasının ardından gerildi. İki ülke arasındaki gerilim, 2011 yılında başlayan 'Arap Baharı'ndan bu yana kötüleşti. Ankara ve Riyad arasındaki ilişkilerin gerilmesinin ardından Suudi Arabistanlı iş insanları Türk mallarına boykot çağrısında bulunmuştu. Geçen kasımda ise, Türkiye İhracatçılar Meclisi, üyelerine gönderdiği yazıya göre Suudi Arabistan'ın Türkiye'den kırmızı/beyaz et ve ürünlerinin yanı sıra yumurta, bal ve süt gibi ürünlerin ithalatını resmi olarak askıya aldığını açıklamıştı. Ancak Suudi hükümet yetkilileri Türk mallarına herhangi bir kısıtlama getirilmediğini söylemişti.

Son olarak, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ise iki ülke arasındaki gerilimi en üst seviyeye taşımıştı.

 

türkiye suudi arabistan ithalat ihracat aralık 2020 geriledi