Türkiye'nin Utanç Raporu: 2020 Yılında 13 Bin 14 Çocuk Gelin

TAKİP ET

2020 yılı Türkiye Çocuk Evlilikleri Raporu'na göre 13 bin 14 kız çocuğu evlendirildi.

Türkiye'nin "çocuk gelin" sorununda bulunduğu acı nokta, İMDAT Derneği Çocuk Evlilikleri Araştırma Komisyonu Başkanı Avukat Zeynep Reva ve Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASUMA) Direktörü Prof. Dr. Oğuz Polat'ın ön ayak olmasıyla hazırlanan "2020 yılı Türkiye Çocuk Evlilikleri Raporu" ile ortaya çıktı.

Rapora göre 2020 yılı boyunca 18 yaşının altında, 13 bin 14 kız çocuğu evlendirildi. Rapora göre 16-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 90'a yakın bir kısmının kendilerinden 4 ila 33 yaş büyük erkeklerle evlendirildiği ortaya çıkarıldı.

Raporda dikkat çeken bir diğer veri ise bu yaş grubunda evlendirilen erkek çocuk oranı yüzde 0,1 iken kız çocuklarında 2,7 oldu.

Hiçbir kız çocuğunun evlendirilmediği Tunceli haricinde bütün illerde çocuk evlilikleri gerçekleşirken tüm vakaların yüzde 11,4'lük kısmının vuku bulduğu Ağrı'yı takip eden şehirler Muş, Ardahan, Kars, Bitlis, Kilis, Niğde, Van, Gaziantep ve Siirt illeri oldu.

Raporda yayımlanan ankete göre toplumun yüzde 9,1'i başlık parasını kültürel bir değer olarak görüyor, yüzde 27'si ise kız çocuklarının evlilik için gereken fiziki özellikleri taşıdığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 79'unun ise her ne sebeple olursa olsun kız çocuklarının evliliğine karşı çıktığı öğrenildi.

Bu raporun düzenlenmesine ön ayak olan ASUMA Direktörü Prof. Dr. Oğuz Polat, söz konusu rakamların aslında olduğundan çok daha düşük olduğunu belirtirken, “2019 yılı verilerine göre 16 yaşındaki çocuk için evlenme izni talebi ile aile mahkemelerinde açılan dava sayısı 13 bin 282. Bu davaların 11 bin 473’ü tamamen veya kısmen kabul edildi. Oysa ki, çocuk evlilikleri, insan hakları alanındaki pek çok uluslararası düzenlemeye ve ulusal düzenlemelere aykırıdır. Birleşmiş Milletler’in projeksiyonlarına göre, hiçbir şey yapılmadığı takdirde 2030 yılı itibarıyla dünyada 150 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlenmiş olacak. Düşük limitli bir kredi kartı çıkarma hakkı bile olmayan 17 yaşındaki bir çocuğun ailesinin izniyle, hatta mahkeme kararı varsa 16 yaşında evlendirilmesi kabul edilemez bir durumdur. Dünyada en yüksek çocuk evlilik oranında yüzde 76.3 ile Nijer başı çekerken, Türkiye 202 ülkenin yer aldığı listede 87’nci sırada yer alıyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde ise birinci sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Utanç Raporu 2020 Yılında 13 Bin 14 Çocuk Gelin